Logo Analoge Kiekjes Transparant
lomochrome purple

Een paarse lente met Lomochrome Purple

Een jaar geleden fotografeerde ik voor het eerst met een rolletje Lomochrome Purple van Lomography. Ik was enorm positief verrast over wat dit rolletje met zijn speciale paarse emulsie uit de camera liet rollen. Destijds schreef ik dat ik niet kon wachten om ook de andere rolletjes die ik op de kop had getikt te gaan vullen. Onder andere met mooie van foto’s van een vakantie in Valencia. Echter heb ik dat nooit gedaan.

Toch heb ik vandaag ein-de-lijk weer wat paarse kiekjes om te laten zien! De foto’s zijn dan wel niet in Valencia genomen, maar dat mag de pret niet drukken! 😉

Nieuwe batch

Lomochrome Purple was een lange tijd niet te bestellen via de website van Lomography. Dit zorgde ervoor dat ik enorm zuinig was op de rolletjes die ik vorig jaar had gescoord. In totaal waren dit vier stuks, waarvan ik er vorig jaar dus eentje heb gevuld. Pas dit voorjaar durfde ik het aan om weer een rolletje in mijn camera te stoppen. Lomography maakte namelijk bekend dat er weer een nieuwe Lomochrome Purple batch zou komen! Ik heb gelijk een setje van vijf besteld en deze komen hopelijk komende week binnen.

Voorjaar

Nadat ik mijn pre-order bij Lomography plaatste, besloot ik de voorraad die ik nog had liggen gewoon op te maken. De lente was namelijk net begonnen en de bloesembomen stonden prachtig in bloei. Een perfect moment om rolletjes te vullen en dus besloot ik niet één, maar gelijk twee rolletjes vol te schieten.

Ik gebruikte hiervoor twee verschillende camera’s. De ene rol laadde ik in mijn Canon EOS 50E spiegelreflex camera en de andere rol in mijn point & shoot camera, de Minolta Hi-Matic AF2. Beide camera’s stelde ik in op ASA 400. Dit vind ik een fijne filmgevoeligheid om mee te werken, omdat je niet te afhankelijk bent van zonlicht buiten.

De reden dat ik twee verschillende camera’s heb gebruikt is, omdat ik met de Canon echt kan werken met scherptediepte en wat meer probeer te focussen op de compositie. En de Minolta is wat fijner voor alledaagse kiekjes waar je niet teveel over nadenkt. Daarnaast is ie gewoon net even wat makkelijker mee te nemen in je tas.

Canon EOS 50E

Een paar weken geleden schreef ik over mijn nieuwste camera aanwinst, de Canon EOS 50E. Een fijne camera met autofocus en ik kon dan ook niet wachten om deze camera nog verder uit te testen. Hieronder het resultaat van de camera in combinatie met Lomochrome Purple!

Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloem
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloemen
Lomochrome Purple Canon EOS 50E lammetje
Lomochrome Purple Canon EOS 50E schapen
Lomochrome Purple Canon EOS 50E  schapen
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem

Deze foto is één van mijn favorieten. Ik vind de kleuren echt fantastisch! De belichting is perfect, de bloesem is scherp en de korrel is iets grover. Persoonlijk houd ik niet zo van een grove korrel, maar bij deze foto vind ik het juist wel erg mooi.

Lomochrome Purple Canon EOS 50E heide

Dit is eigenlijk een mislukte foto van een natuurgebied. Ik had de camera voor het gemak even op AV ingesteld, maar ik draaide per ongeluk aan een verkeerd knopje waardoor de belichten totaal niet klopt. Resultaat; enorm veel korrel door een zwaar onderbelichte foto.

Lomochrome Purple Canon EOS 50E portret
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloemenveld
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloemenveld
Lomochrome Purple Canon EOS 50E bloesem

Ik blijf het bijzonder vinden dat rood tinten niet of nauwelijks aangepast worden door de film emulsie. Groen wordt paars, paars wordt groen, blauw wordt turquoise, geel wordt roze, maar rood blijft rood.

Minolta Hi-Matic AF2

Voor mijn tweede rolletje gebruikte ik mijn point&shoot camera, de Minolta Hi-Matic AF2. Deze camera is super fijn, omdat ie vrij klein is en je ‘m dus makkelijk mee neemt in je tas of zelfs je jaszak. Met een point&shoot fotografeer ik altijd een stuk losser. Ik denk minder na over composities en zie het echt als gewoon even lekker kiekjes maken. Geen verassing dus dat ik hiermee totaal andere foto’s krijg. Iets wat ik persoonlijk juist tof vind. Hieronder het resultaat met de Minolta!

Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2 mirrorselfie
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2 schapen
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2 shapen
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2 bloemenveld
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2 bloemen

Nog een favoriet, foto’s van bovenaf met mijn schoenen en bloemetjes. Instant magic! Ooit ga ik hier nog eens een serie aan wijden, ik heb iets heel leuks in mijn hoofd, maar ik houd nog even geheim wat precies 😉

Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2 sk8boardmama

Twee spontane foto’s die ik tussendoor maakte terwijl ik een digitale fotoshoot deed met mijn beste vriendin Susan a.k.a Sk8boardmama. De linkerfoto is met flits gemaakt en de rechter foto zonder. Ondanks dat het even twee snelle kiekjes waren, vind ik het resultaat echt heel mooi.

Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2

Deze foto vind ik zelf echt heel tof. Hij is gemaakt in AFAS Live vlak voor het concert van Mike Shinoda. Ik ging nog even snel naar het toilet, maar zodra ik de deur opende was ik in shock. De toiletruimte was van top tot teen helemaal rood. Echt bizar! Ik kon het niet laten om even snel een foto te maken toen iedereen weg was. De foto is wel onderbelicht, maar flitsen was geen optie, omdat je anders niets zou zien in verband met de weerkaatsing in de spiegel. Ondanks de grove korrel door het onderbelichten vind ik dit echt een super toffe foto geworden!

Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2
Lomochrome Purple Minolta Hi-Matic AF2

En de laatste foto met de Minolta, iets aan de vierkante kant, omdat het rolletje op was zonder dat ik het doorhad waardoor ik hem heb moeten bijsnijden. Overigens lijkt het op deze foto alsof er nog een restje sneeuw ligt, maar in werkelijkheid zijn het regenplassen. 😉

Magisch effect

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar dit rolletje is gewoon pure magie. Het is zo bizar dat de wereld in compleet paarse tinten veranderd zonder dat er Photoshop aan te pas komt. Het viel mij deze keer wel op dat de foto’s erg blauw zijn in plaats van paars en ze zijn ook vrij donker. Ik weet niet of dit door mijn eigen instellingen komt of doordat de rolletjes al wat ouder zijn. Op dit moment heb ik nog één rolletje van mijn oude voorraad in mijn Canon A1 zitten. De foto’s die ik daar mee maak probeer ik iets over te belichten om te kijken wat dit voor effect heeft. We zullen zien!

To be continued

Tja, het zal je vast niet verbazen, maar ik zal nog veel meer Lomochrome Purple foto’s maken! De nieuwe batch met vijf stuks is as we speak naar mij onderweg. Ik durf wel te zeggen dat dit een favoriet rolletje aan het worden is. Iedere keer weer verbaas ik mij over de bijzondere resultaten.

Heb jij wel eens gefotografeerd met Lomochrome Purple? Link je blog/vlog/ Pinterest of Insta in comments en dan neem ik een kijkje!

Tini Groen

______________________________________________________________
Camera’s: 
Canon EOS 50E & Minolta Hi-Matic Af2
Lens: 
Canon 50mm 1.8F & Minolta 38mm 2.8
Film: 
Lomochrome Purple XR 100-400 belicht op 400
Scanner: Canon Canoscan 9000F Mark II

Deze foto’s zijn niet nabewerkt.

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.