Logo Analoge Kiekjes Transparant

Veelgestelde vragen

Regelmatig krijg ik via Instagram dezelfde vragen binnen. Dus om het je wat makkelijker te maken heb ik een kleine FAQ geschreven. De meest gestelde vragen staan ertussen, maar het kan zijn dat je nog een andere vraag hebt. Stuur mij dan gerust een berichtje, want ik help je graag!

Canon A-1 + 50mm F1.7 Canon FD lens
Canon AE-1 + 50mm F1.8 lens

Canon AV-1+ 28mm F2.8 Canon FD lens & 20-210mm F4-5.6 Tokina FD lens
Canon Canonet 28
Canon EOS 50E + 50mm F1.8 Canon EF lens
Ricoh Auto TSL EE + 50mm F1.7 Auto Rikenon & 200mm F3.5 Auto Chinon
Kodak six-20 Brownie C
Kodak six-20 Brownie E
Kodak six-20 Junior
Konica C35
Minolta Hi-Matic AF2
Agfa Isola 1
ImageTech 3D
Rolleicord III

Deze camera’s heb ik gehad, maar weer verkocht omdat ze mij niet bevielen
Olympus Trip 35
Fujifilm Instax SQ6

Dit is erg afhankelijk van wat ik precies wil en of ik iets snel nodig heb of niet. Over het algemeen koop ik in Nederland mijn rolletjes altijd via de webshop van Fotowereld. Soms bestel ik het via CameraNu. Recent heb ik de Nederlandse webshop BuyMoreFilm ontdekt. Dit is een kleine ondernemer met een enorm aanbod aan diverse film. Ook zeker een aanrader.

Wanneer ik wat meer speciale film wil bestellen dan bestel ik het via Analogue Wonderland. Dit is een webshop uit de UK en zij hebben een gigantisch aanbod in diverse films waaronder experimentele films waar ik zo van houd.

Eigenlijk koop ik nooit rolletjes in fotowinkels zelf, want hier in Friesland is het aanbod echt heel klein en ook nog eens belachelijk duur.

Dit is één van de vragen die mij erg vaak gesteld wordt, maar dit hangt eigenlijk heel erg af van wat je precies wilt bereiken. Ik kan hier daarom ook niet een simpel antwoord op geven. Mijn persoonlijke favoriet is Kodak Ultramax 400. Deze heeft een vrij warme kleurtoon en voor elke situatie te gebruiken. Ook ben ik erg te spreken over de rolletjes van Lomography. Zij hebben een uitgebreid aanbod en ik ben erg fan van hun Lomochrome Purple en Lomo 800 kleurenfilms.

Als je net begint met fotograferen zou ik eerst voor de wat goedkopere rolletjes gaan zoals Kodak Gold 200 en Fujicolor C200. Wanneer je overtuigd bent kan je daarna rustig wat duurdere rolletjes gaan proberen.

Alle bovengenoemde rolletjes zijn in principe voor ieder onderwerp te gebruiken. Maar wil je echt specifiek portretten gaan vastleggen, dan is Kodak Porta 160 & 400 een aanrader. Voor avondfotografie wordt vaak Cinestill 800T aangeraden.

Ik ben zelf echt een kleuren-fotograaf en heb nog weinig zwart-wit rolletjes uitgeprobeerd, maar Ilford film wordt over het algemeen aangeraden voor zwart-wit.

In de beschrijving onder mijn Instagram posts vertel ik eigenlijk altijd met welke camera en welke film de foto is gemaakt. Hetzelfde geldt voor mijn blogs. Ook hier staat helemaal onderaan vermeld wat ik heb gebruikt.

Gebruik ik meerdere rollen of camera’s in een blogpost, dan vermeld ik het door middel van subkopjes boven de foto’s.

Op Pinterest probeer ik zoveel mogelijk te werken met specifieke borden, maar ik ben nog bezig met alles sorteren, dus daar is het wellicht wat minder makkelijk terug te vinden.

Eigenlijk altijd bij de HEMA. Heel soms breng ik mijn rolletjes naar Print-Inn in Zwolle en als ik echt spoed heb dan reis ik af naar Amersfoort waar Foto Cinehouse zit. Zij hebben nog een ouderwetse 1-uursservice (wat stiekem vaak 2 uur is) voor kleurenfilms.

Een paar kleine tips voor als je je rolletjes ook naar de HEMA brengt en je zélf een scanner hebt. Schrijf onder het vakje ‘alleen ontwikkelen‘ niet knippen. Wanneer je dit eronder schrijft krijg je je negatieven gewoon als rol terug. Ik raad mensen altijd aan om dit te doen, omdat de HEMA er nog wel eens een handje van heeft om je negatieven te verknippen. Daarnaast knippen ze per vier, iets wat ik irritant vind aangezien ik insteekhoezen voor rijen van 6 negatieven heb..

Ik gebruik de Canoscan 9000F Mark II van Canon. Dit is een flatbedscanner met drie filmhouders; 35mm film, 120 film en een houder voor dia’s. Het is niet de allerbeste scanner van de wereld, maar het is wel een goede scanner als je niet teveel geld uit wil geven en zelf controle wil over de kwaliteit en uitkomst van je scans.

Hier maak ik binnenkort nog een uitgebreid artikel over! Nog eventjes geduld dus 😉

Ik heb speciale insteekhoezen gemaakt van pergamijn papier. Deze hoezen bewaar ik weer in een speciale negatieven map zodat alles netjes bij elkaar blijft. Zowel de hoezen als de map zijn online te bestellen.

Jazeker! Je boekt bij mij al een analoge fotoshoot vanaf €75,- . De kosten voor het ontwikkelen en scannen zit bij deze €75,- inbegrepen. Het enige wat nog bovenop deze prijs komt zijn de kosten van het filmrolletje welke jij zelf mag uitkiezen. De reden dat deze kosten niet bij de prijs inbegrepen zit is, omdat de prijzen van filmrolletje enorm variëren en vaak ook schommelen. De prijs voor een rolletje ligt tussen de €4,- en €20,-.

Vragen of informatie over het boeken van een analoge shoot? Stuur een mailtje naar info@analogekiekjes.nl