Logo Analoge Kiekjes Transparant
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, analoge canon camera, canon, canon eos elan 2

Canon EOS 50E, analoog én autofocus!

Analoog én autofocus? Jazeker! Ook voordat de digitale camera op de markt kwam bestond de autofocus al. Ik ging op zoek naar een analoge autofocus camera en koos uiteindelijk voor een Canon EOS 50E. Waarom? Dat leg ik graag uit!

Canon EOS analoog

Canon heeft een enorme collectie analoge EOS camera’s uitgebracht tussen 1987 en 2004. Voordat ik op zoek ging naar een analoge EOS heb ik alle uitgebrachte camera’s met elkaar vergeleken. Ook heb ik wat onderzoek gedaan naar wat mensen zelf de beste/ fijnste analoge EOS camera vinden. Uiteindelijk bleven er voor mij drie opties over die ik wel graag zou willen hebben. Dat waren de EOS 3, EOS 5 en de EOS1V.

De zoektocht

Vervolgens begon mijn zoektocht via Marktplaats. Daar kwam ik er al snel achter dat de EOS 3 en 5 bijna niet in goede staat te vinden waren. Ook bleek de EOS 1V erg duur te zijn, omdat deze dus tot een jaar geleden nog gewoon geproduceerd en verkocht werd. Nadat dit stopte is de prijs voor een tweedehands enorm gestegen.

Mijn budget liet een EOS 1V niet toe en dus plaatste ik een oproepje op een analoge fotografie forum of iemand een EOS 3 of 5 wilde verkopen. Daar kreeg ik van meerdere mensen de opmerking dat een 50E ook een goede optie zou zijn. Ik zocht de camera op en kwam tot de conclusie dat die camera inderdaad ook een goede optie voor mij was. Gelukkig was deze camera iets makkelijk te vinden en ik had ook al snel een reactie van iemand op het forum die een 50E dubbel had en deze wel aan mij wilde verkopen.

Een paar dagen later ontving ik niet één, maar twee EOS bodies! De verkoper had namelijk nog een EOS 300 body liggen waar ie niets mee deed en dacht dat ik er misschien wel wat mee zou kunnen. Echt super aardig!

Waarom de Canon EOS 50E?

De EOS 50E is een analoge spiegelreflex camera van Canon uit 1995. Het coole aan deze camera is dat hij een Eye-controlled Autofocus systeem heeft. Dit houdt in dat je met je oog kan bepalen waar jij wilt scherpstellen! De camera heeft drie autofocus punten en kan zelf de optimale belichting kiezen door de belichting te meten op de plek waar jij de focus hebt ingesteld. Het is zowel een volledig automatisch als manueel in te stellen spiegelreflex camera.

Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, analoge canon camera, canon, canon eos elan 2

EF- Lenzen

De grootste reden om voor een analoge Canon EOS camera te kiezen is de EF mount. Digitaal fotografeer ik namelijk ook met een Canon camera welke ook een EF-mount heeft. Dit betekend dus dat ik mijn EF lenzen zowel op mijn digitale als op mijn analoge spiegelreflex kan gebruiken. Super handig! Al moet ik wel toegeven dat ik op dit moment alleen de plastic fantastic 50mm 1.8 EF lens bezit. Maar mocht ik in de toekomst mijn EF lenzen collectie uitbreiden, dan kan ik ze dus zowel voor digitale als analoge fotografie gebruiken. Win-win situatie!

Digitale bediening VS analoge bediening

De tweede reden om voor een analoge EOS te kiezen is het ontwerp en gebruik van de digitale EOS serie. Deze is nagenoeg hetzelfde als die van de analoge serie. Dit maakt het dus super gebruiksvriendelijk als digitale EOS gebruiker, omdat je niet naar de knopjes hoeft te zoeken. 😉

Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, analoge canon camera, canon, canon eos elan 2

Autofocus

De derde reden dat ik graag een analoge EOS camera wilde is vanwege de autofocus. Ik ben geen full-time brildrager, maar ik heb wel een kleine afwijking in beide ogen waardoor ik met lezen en televisie kijken soms een bril draag. Eigenlijk zou ik dat met fotograferen ook moeten doen, omdat ik dan simpelweg iets beter kan scherpstellen. Echter vind ik fotograferen met bril niet zo fijn, dus vandaar dat ik graag een analoge autofocus camera wilde. De camera stelt dan automatisch scherp waardoor ik er zeker van ben dat mijn foto’s scherp zullen zijn. Iets wat best wel fijn is als je foto’s van en voor anderen maakt.

De opties

De vierde reden dat ik specifiek voor de EOS 50E heb gekozen is, omdat deze best wel veel opties heeft. Zoals ik eerder al noemde heeft ie Eye-Controlled Autofocus en drie autofocus punten, maar hij heeft ook een double exposure optie waarmee je zelf kan instellen hoe vaak je dezelfde frame wilt blijven belichten. Ook heb je drie opties voor het meten van licht: evaluative, partial en centreweighted. En drie autofocus modi: one-shot, AI Focus AF en AI Servo AF. Wanneer je een digitale EOS camera hebt dan komen deze termen je sowieso bekend voor, want ook tegenwoordig zijn deze opties nog steeds aanwezig op de camera’s.

Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, analoge canon camera, canon, canon eos elan 2

De prijs

En tot slot de laatste reden om voor een EOS en specifiek de 50E te kiezen is de prijs. Over het algemeen zijn EOS bodies relatief goedkoop en makkelijk te vinden. Deze 50E is ook alles behalve duur en nog redelijk makkelijk te vinden in zowel de zilveren uitvoering als de volledig zwarte versie. Een EOS 50E body kost gemiddeld 20 tot 40 euro. Super betaalbaar dus!

Zoek tip: In Nederland noemen wij de EOS 50E de EOS 50E, maar in onder andere Amerika en een aantal andere landen heet ie de EOS ELAN II E. Dit geldt voor meerdere EOS types. Je kan dus ook zoeken naar bijvoorbeeld Canon EOS ELAN.

Mijn eerste rolletje met de EOS 50E!

Goed, na al deze informatie ben je vast ook wel een beetje nieuwsgierig geworden naar de eerste foto’s die ik met deze camera heb gemaakt. Hier komen ze!

Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes

Kleine sidenote, ik had zonder na te denken mijn Sigma 17-50 2.8F lens op de body bevestigd. Hij past en werkt, maar je krijgt dus wel een enorme vignettenring. Houdt er rekening mee dat een EF-S lens wel kan passen en werken, maar het kan je camera wel beschadigen! Bij mij ging het goed, maar ik heb hem alleen voor de eerste twee foto’s gebruikt.

Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, seedyk
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, seedyk
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, seedyk
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, seedyk
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, planthanger
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, save the bees
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, save the bees
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, analog selfie, selfie, tini groen
Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, nuka the ragdoll

Eindoordeel

Ik ben enorm blij met deze camera! Mijn foto’s zijn scherp, hij is niet zwaar en hij werkt erg prettig, omdat ik de bediening al gewend ben. Mijn favoriete foto’s zijn degene met de bijtjes. Zoals ik al eens eerder heb verteld vind ik bijtjes echt super mooie insecten. En dankzij de autofocus kon ik snel scherpstellen en ze heel mooi vastleggen.

Inmiddels heb ik al veel meer foto’s met deze camera gemaakt, maar deze zal ik een andere keer delen. De tweede body (EOS 300) die ik heb gekregen van de verkoper heb ik nog niet getest, maar dat zal ongetwijfeld nog wel een keer komen. 🙂

Heb jij ook een analoge camera met autofocus? Zo ja, welke gebruik je en waarvoor gebruik je hem het meest? Laat het weten in de reacties!

Tini Groen

______________________________________________________________
Camera: 
Canon EOS 50E
Lens: 
Canon 50mm 1.8F
Film: 
Lomography 800
Scanner: Canon Canoscan 9000F Mark II

Gerelateerde artikelen

12 reacties

 1. Nice! Ik heb zelf al jaren een EOS30 erbij, met een batterygrip waar gewone penlites in kunnen, wat het ook wat praktischer maakt. Die heeft ook de ECF, en dat werkt voor portretten wel erg lekker moet ik zeggen. Heb je daar al veel mee gedaan?

  De EOS30 is volgens mij de opvolger van de 50E geweest indertijd. Het had in mijn geval ook best de 50 kunnen zijn, al was het natuurlijk naast mijn beide digitale bodies (een D30 en een 30D) een no-brainer om ook de analoge 30 te hebben, haha!

  1. Ah dat is wel leuk ja, zowel een 30 analoog als digtaal! Lekker matchen, haha! Ik vind de ECF trouwens echt heel fijn werken! Heb een paar weken geleden een urban portret/fashion sessie gedaan, de resultaten zal ik hier nog delen, maar het werkte echt heel chill.

   1. Klopt, ik had dat ook wel digitaal willen hebben, maar dat is nooit verder doorontwikkeld. Waarschijnlijk kwan er veel teveel focuspunten daarna of zo…

   2. Ik heb een eos 5 en een 28-105 lens waar ik nooit wat mee heb gedaan inmiddels heeft t digitale tijdperk de overhand, wil wel gaan fotograferen maar weet nog niet zo goed of ik deze camera moet houden, daar ik momenteel Een digitale camera gebruik… wil graag advies van n aaloog liefhebber…

    1. Hoi J, ik heb geen verstand van prijzen, dus daarvoor moet je helaas niet bij mij zijn. Ik kan je aanraden om de camera zelf gewoon weer eens te gebruiken. Ervaar opnieuw hoe het is om analoog te fotograferen en Zo weet je ook gelijk of de camera nog wel goed werkt mocht je toch liever digitaal fotograferen en de camera alsnog willen verkopen.

     1. Op prijzen is echt geen peil te trekken. ‘Wat de gek ervoor geeft’ is de beste redenatie. Ik zie nu een EOS5 op Marktplaats staan voor 125,-, maar dat is een vraagprijs. Als je goed zoekt op markten of bij tweedehandszaken kom je ze voor een fractie daarvan tegen…

 2. Leuke foto’s! Doet mij eraan denken dat ik in de zomer nog eens een rolletje in mijn canon moet steken en foto’s gaan maken!

 3. Hoi! Ik kwam je blog tegen in mijn zoektocht naar analoge canon camera’s met ef-mount die double exposures toe laten met een knop. Dus geen hendel blokkeren trucjes. Als ik het zo lees is dat bij de Canon EOS 50e zo? Weet je toevallig of er nog meer zijn met deze functie?

  1. Hey Anneloes, ik durf het je niet te zeggen eigenlijk! De EOS 50e heeft er inderdaad gewoon een knopje voor, super handig. Je zou even de lijst op Wikipedia met analoge Canon EOS camera’s af kunnen gaan, volgens mij heeft ieder model vanaf de EOS 300 namelijk die functie. Alles van voor de EOS 300 volgens mij niet, maar helemaal 100% zeker weet ik het niet.

   1. Ik heb een eos 5 die ik overweeg weg te doen.met lichte twijfel omdat ik weet dat t een goede camera is. Ik zoek advies om tot een goede keus te komen. Er zit een 28- 105 lens bij.
    En mocht ik het weg doen, wat is dan een redelijke prijs?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.