Logo Analoge Kiekjes Transparant
analoge kiekejs

Mijn favoriete analoge kiekjes van 2021

2021 is weer voorbijgevlogen. We begonnen met een lockdown en we eindigden helaas ook weer met lockdown. Ik heb niet onder stoelen of banken geschoven dat 2021 niet mijn beste jaar was. Zowel op persoonlijk vlak, als met betrekking tot mijn analoge fotografie. Desondanks ga ik toch terugblikken op dit bizarre jaar. In 2020 heb ik dat namelijk niet gedaan en stiekem vind ik dat toch jammer. In 2019 blikte ik wel terug, mocht je daar nieuwsgierig naar zijn dan vind je het artikel hier.

Terugblik 2021

In 2021 schoot ik 15 rolletjes 35mm film vol en 7 rolletjes 120 film. In totaal wist ik dus 22 filmrolletjes te vullen die samen goed waren voor zo’n 545 foto’s! 😱 Dit jaar schoot ik de meeste rolletjes met mijn Canon A1, Canon EOS 50e én mijn Rolleicord III. Die laatste heb ik verrassend veel gebruikt en ik durf wel te zeggen dat dit samen met mijn Canon A1 een heus favorietje aan het worden is. Ik ben namelijk dol op de details die de Rolleicord weet vast te leggen en het maakt mij nieuwsgierig naar andere medium format camera’s.

rolleicord iii, tini groen, analoge kiekjes
Zelfportret met mijn Rolleicord III | Kodak Portra 400

Opvallend is dat ik dit jaar weining point&shoot camera’s heb gebruikt. Zo heb ik mijn geliefde Minolta Hi-Matic AF2 maar slechts één keer gebruikt dit jaar, bizar! Dit geeft ook wel gelijk een beetje aan hoe weinig ik eigenlijk de deur uit ben geweest, want meestal neem ik die Minolta mee als ik iets leuks ga doen, of ga wandelen, en geen zin heb om een zware camera mee te sjouwen. Hopelijk ga ik in 2022 weer wat vaker de deur uit 😀


In 2021 fotografeerde ik vooral veel klassieke auto’s, typische doorkijkjes in straatjes zoals mooie voordeuren en bloeiende voortuintjes en tot slot fotografeerde ik ook redelijk veel katten die lekker op avontuur waren buiten de deur. Ondanks dat ik door de lockdown niet veel heb gefotografeerd, blik ik toch terug op mijn favoriete analoge kiekjes van 2021. Ik ga iedere maand van 2021 bij langs en licht toe waarom deze kiekjes mijn favoriet zijn. Hier komen ze! 😁

Januari

In januari heb ik welgeteld maar één filmrolletje weten te vullen. We maakten een wandeling in het bos van Beetsterzwaag en vlak voor vertrek kwam ik erachter dat mijn geliefde Canon A1 niet meer werkte. Daarom moest ik last minute een andere camera meenemen. Ik koos voor de Canon AV-1, omdat ik die al een tijdje niet meer had gebruikt. Ik heb het rolletje wel volgeschoten, maar uiteindelijk was ik niet heel tevreden met het resultaat. Dat lag overigens niet aan de film, maar simpelweg aan het feit dat het zou grijs en kaal was buiten. Desondanks toch 1 favoriet kiekje van januari.

Canon AV-1 | Kodak Ultramax 400

Februari

In de tweede maand van 2021 ben ik vaker op pad geweest met mijn camera’s. Ik maakte vooral wandelingen door mijn eigen stad en dat heeft geresulteerd in 3 beelden die ik er mooi vind. In het eerste beeld vind ik de weerspiegeling van het raam heel tof. De stickers met de gezellige oude huisjes passen perfect bij de weerspiegeling van het mooie oude pand in de binnenstad van Leeuwarden. De andere twee foto’s vind ik erg mooi, omdat je goed kan zien dat het blauwe uurtje was begonnen. Een uurtje wat vaak overschaduwt wordt door het gouden uurtje, maar onderschat dit blauwe uurtje niet, want ook het blauwe licht kan ontzettend mooi zijn.

Canon EOS 50e | Kodak Ultramax 400
Minolta Riva Zoom 115 | expired Kodak Gold 200
Minolta Riva Zoom 115 | expired Kodak Gold 200

Maart

Na februari raakte in een dipje en heb ik een tijd lang geen analoge kiekjes gemaakt. Daarom heb ik helaas ook geen favoriete foto’s in de maand maart om te laten zien. Ik heb simpelweg 0 foto’s gemaakt. Hopelijk gebeurd dat in 2022 niet weer 🤭

April

In april kwam moeder natuur weer wat tot leven en ook ikzelf had weer meer zin om erop uit te gaan. Ik nam de Rolleicord III, mijn middenformaat camera, wat vaker mee op pad en mijn liefde voor 120 film werd daarmee een stuk groter. De eerste foto is per ongeluk een double exposure geweest, maar ik vind hem daardoor enorm artistiek geworden. Een volger op Instagram gaf zelfs aan dat het haar aan een kunstwerk van Van Gogh deed denken en dat vond ik zo’n mooi compliment!

Rolleicord III | Lomo 400

Deze tweede foto is gemaakt op het dak van de bril en optiek zaak Post & Everaarts in Leeuwarden. Mijn vriend is schilder en was bezig om de achterkant van het pand terug te brengen naar zijn originele staat. Hierdoor stond het gebouw in de steigers en was het mogelijk om het dak te betreden. Ik mocht tijdens zijn werk even een kijkje op deze grote hoogte nemen en maakte een mooi analoog kiekje van Leeuwarden van bovenaf. Echt ontzettend tof om mee te maken!

Rolleicord III | Lomo 400

En tot slot een typisch analoog kiekje van mij, namelijk een wat ouder huis met een prachtig bloeiende boom. Ik denk dat je mijn werk inmiddels wel een beetje kan herkennen, want ik vind het gewoon ontzettend leuk om bloeiende natuur vast te leggen in combinatie met oudere huizen. Misschien niet heel bijzonder, maar ik vind het zelf gewoon heel erg mooi ☺️

Rolleicord III | Lomo 400

Mei

Ik tikte een nieuwe analoge camera op de kop in de maand mei. De Canon AE-1. Een camera die al een tijdje op mijn lijstje stond, omdat ik hiermee mijn Canon collectie compleet wilde maken. De camera is in ontzettend goede staat, maar omdat ik al zo gewend was aan de A1 en de AV-1 kon ik niet wennen aan de bediening van de AE-1. Ik heb daarom dit jaar ook maar 1 rolletje met deze camera volgeschoten. Uit dit rolletje is deze prachtige foto van mijn kat Nuka gekomen. Hij laat zich niet graag mooi fotograferen, dus ik ben heel blij met dit statige analoge portret van mijn pluizige vriendje.

Juni

Je zou verwachten dat ik in juni vrij veel buiten te vinden ben, omdat het groei en bloei seizoen van de bloemen en planten dan volop bezig is. Dit jaar ging het echter mentaal niet heel erg lekker en in combinatie met een fulltime baan heeft dit er voor gezorgd dat ik in juni maar 1 rolletje heb gevuld. Ik schoot deze mooie tweeluik van een prachtige oldtimer, die ik verder in 2021 nog regelmatig heb opgezocht.

Rolleicord III | Fuji Pro 400h
Rolleicord III | Fuji Pro 400h

Juli

Eindelijk, de zomerperiode brak aan en ik was een stuk meer buiten de deur te vinden. Deze maand heb ik dan ook vrij veel film geschoten en wat meer favoriete beelden. Zoals ik zonet al schreef, zocht ik de mooie Volvo van hierboven dit jaar wat vaker op. En zie hier al het volgende beeld. Een foto die ik zelf ontzettend mooi vind door het verrassende kleurenspel van de Lomochrome Purple film. Het is niet het meest originele beeld qua compositie, maar als het goed werkt, waarom zou je het dan niet nog eens vastleggen denk ik zelf dan altijd maar.

Canon A1 | Lomochrome Purple

Ook dit tweede beeld vind ik ontzettend mooi gelukt. Het licht en het schaduwspel op de deur spreken me heel erg aan. Daarom kon ook deze foto niet ontbreken tussen mijn favoriete analoge kiekjes van 2021.

Canon A1 | Lomochrome Purple

De volgende vier beelden geven goed weer welk onderwerp dit jaar bij mij favoriet was. Tijdens mijn wandelingen kijk ik altijd goed om mij heen en dit resulteerde in 2021 in ontzettend veel analoge kiekjes van klassieke auto’s. Ik ben echt dol op klassieke auto’s, ik vind ze ontzettend mooi en een stuk eleganter dan hedendaagse auto’s. Waarschijnlijk zal dit onderwerp ook in 2022 regelmatig weer terugkomen 😉

Canon EOS 50e | Kodak Portra 400, belicht op iso 200
Canon EOS 50e | Kodak Portra 400, belicht op iso 200
Minolta Riva Zoom 115 | expired Kruidvat 200
Minolta Riva Zoom 115 | expired Kruidvat 200

Augustus

Al drie jaar op rij roep ik halverwege augustus: “We moeten naar de heide, want de heide staat in bloei!”. En toch kwam het er steeds niet van, tot dit jaar! Samen met Dwayne en Jesper (goede vriend van ons) reed ik naar Bakkeveen om daar het paarse pracht te bewonderen. Eindelijk in het echt! Het was ontzettend mooi en op Instagram deelde ik dan ook een korte reel met wat beelden van deze dag. Hieronder mijn twee favoriete beelden van deze dag.

Canon A1 | Kodak Portra 400

Een zelfportret op film. Gemaakt door de camera op een paaltje te positioneren en de zelfontspanner aan te zetten. Een beetje veel ruis, omdat iso 400 eigenlijk echt veel te hoog was voor deze dag, maar desondanks vind ik deze foto erg mooi. Het geeft precies weer hoe ik ben: compleet in mijn eigen wereld aan het wandelen in de natuur met een camera hangend aan mijn schouders.

Canon A1 | Kodak Portra 400

In augustus gingen Dwayne en ik ook op vakantie. Dit jaar gingen we naar Utrecht en maakten we ook een uitstapje naar Amsterdam. Het bezoeken van Hortus Amsterdam stond namelijk al lang op mijn lijstje en de volgende drie foto’s zijn daar gemaakt. Het was best wel druk en als ik terugkijk naar de beelden die ik daar heb gemaakt kan ik ook zien dat ik niet zoveel heb gefotografeerd. Zodra het druk is wordt ik namelijk een beetje ongemakkelijk en voel ik me heel erg bekeken waardoor ik een soort van dichtklap. Het duurt altijd eventjes voor ik toch op dreef raak en helemaal los ga met fotograferen, maar dat is me hier niet helemaal gelukt. Toch heb ik een paar leuke kiekjes weten te schieten die me herinneren aan deze mooie dag in onze vakantie.

Ook van dit bezoek ik heb trouwens weer een Reels gemaakt op Instagram, mocht je het leuk vinden om die te bekijken 😀

Canon A1 | Kodak Portra 400
Canon A1 | Kodak Portra 400
Canon A1 | Kodak Portra 400

September

September was een pittige maand. Er gebeurde veel. Ik begon met mijn nieuw baan, ik werd 30, mijn vriend werd ook 30 en ondanks alle mooie dingen was dit ook wel echt de maand waarin ik besefte dat het mentaal echt niet goed met mij ging. Ik was al meermaals bij de huisarts en andere instanties geweest voor psychologische hulp, maar het schoot niet echt op. In september heb ik dan ook wederom niet veel gefotografeerd. Ik heb slechts 2 rolletjes weten te vullen, met mijn Rolleicord III. Dit deed ik tijdens de photowalk met Analog Club Amsterdam. Van de 8 foto’s die ik maakte, is onderstaande mijn absolute favoriet! Deze kat was ontzettend lief en liep precies op het juiste moment onder de stoel door.

Leeuwarden
Rolleicord III | Kodak Portra 400

Oktober

Afgelopen jaar heb ik het contact met Brian, een goede vriend uit mijn middelbare schooltijd, weer opgepakt. Ik denk dat wij elkaar al een jaar of 5 niet echt hadden gesproken, maar hij stuurde mij een berichtje op Instagram en we raakten weer aan de praat. Brian is zelf videograaf, maar verdiept zich sinds kort ook in (digitale) fotografie. We besloten samen een wandeling te maken en lekker te gaan fotograferen in Groningen, zijn woonplaats. Ondanks dat het die dag vreselijk grijs was, heb ik toch een paar beelden waar ik blij mee ben en daarom thuis horen in dit overzicht met mijn favoriete analoge kiekjes.

Canon EOS 50e | Kodak Portra 400
Canon EOS 50e | Kodak Portra 400
Rolleicord III | Kodak Portra 400

November

November, de een na laatste maand van het jaar. De herfst aan het begin van deze maand op zijn allermooist. De bladeren kleuren mooi goudgeel, oranje en rood. Op een middag besloot ik spontaan een wandeling te maken, omdat het enorm mooi weer was. Ik besloot weer eens die mooie Volvo in de buurt van de Emmakade op te zoeken en dat pakte heel goed uit. Onderstaande twee foto’s van de Volvo vind ik zelf erg mooi. De donkerblauwe kleur van de lak kleurt fantastisch bij de goudgele kleur van de bomen. Ik hoop nu stiekem dat het nog eens gaat sneeuwen, zodat ik de auto ook in de sneeuw nog eens kan vastleggen. Dan heb ik de auto in alle 4 seizoenen weten vast te leggen!

Canon EOS 50e | Kodak Portra 400
Canon EOS 50e | Kodak Portra 400

December

En dan zijn we al weer aangekomen bij de laatste maand van 2021; december! In deze maand bracht ik een bezoek aan museum The Upsidedown in Amsterdam met twee vriendinnen. We hebben daar heel veel foto’s gemaakt, want is dat is waar het museum volledig voor is gebouwd. Maar ik nam uiteraard ook een analoge camera mee, twee zelfs! Ik deel hier twee foto’s die ik zelf erg mooi gelukt vind. Het zijn niet perse de mooiste foto’s die ik ooit heb gemaakt/ van mezelf heb, maar het zijn wel twee favoriete kiekjes, omdat ze me terug laten denken naar een ontzettend mooie dag waar ik voor het eerst sinds lange tijd echt weer even lekker heb kunnen lachen. ☺️

Minolta Hi Matic AF 2 | Kodak Ultramax 400
Canon A1 | Lomo 800

Tot slot maakte ik in december nog een paar zelfportretten. Stiekem deed ik dit puur en alleen omdat ik het rolletje gewoon vol wilde schieten zodat ik ‘m kon inleveren om te laten ontwikkelen. De foto’s van het museum stonden erop en ik wilde ze nog voor het einde van het jaar kunnen inscannen. Dat werd nog eventjes spannend, omdat ik het rolletje 3 dagen voor de nieuwe lockdown inleverde. De vorige lockdown heeft Hema de fotobestellingen bevroren, waardoor je ze pas na de lockdown weer mocht afhalen. Gelukkig was dat deze keer niet zo en kon ik ze nog op tijd inscannen. En zo ontdekte ik dat er best een mooi zelfportret zat tussen de ‘snelle’ laatste kiekjes die ik had gemaakt. 🙂

zelfportret, tini groen, analoge kiekejs
Canon A1 | Lomo 800

En dat was het laatste favoriete analoge kiekje van 2021 die ik met je wilde delen! Het was de bedoeling dat dit een korte terugblik zou worden, maar al met al is het toch nog een vrij lang blog geworden.. 🤭 Ik hoop dat je het leuk vond een beetje een beeld te krijgen bij wat ik in 2021 zoal heb gefotografeerd. In 2022 hoop ik weer wat lekkerder in mijn vel te gaan zitten en nieuwe dingen te proberen op het gebied van analoge fotografie!

Voor nu wil ik je bedanken dat je ondanks mijn afwezigheid op mijn blog toch dit artikel hebt weten te vinden. Ik zie dat mijn blogs nog steeds veel gelezen worden en dat geeft mij veel motivatie om in 2022 gewoon lekker door te gaan. Ik wil je een ontzettend mooi 2022 toe en dat je zelf ook veel mooie analoge kiekjes mag schieten!

Tini Groen

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

  1. Super leuk om je favorieten van elke maand te zien! En ik herken het heel erg dat je de kleine point en shoot camera’s alleen meeneemt als je leuke dingen gaat doen. Dat is hier hetzelfde 🙂 Ik heb al jaren geen rolletjes meer volgeschoten, maar krijg door je blog zin om dat wel te doen!
    Heb jij trouwens tips waar de rolletjes te ontwikkelen? Ik las dat jij naar Hema gaat. Zo te zien is de kwaliteit wel goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.