Logo Analoge Kiekjes Transparant
Analog Club Amsterdam

Fotowandeling door Leeuwarden met Analog Club Amsterdam

Misschien weet je nog wel dat ik vlak voor de Corona pleuris uitbrak een mini-fotowandeling organiseerde in Amsterdam. Dat was ontzettend leuk om te doen en ik heb toen veel nieuwe mensen leren kennen. Via een paar van hen ontdekte ik Analog Club Amsterdam. Een plek waar liefhebbers van analoge fotografie onder andere gebruik kunnen maken van een DoKa om fotorolletjes te ontwikkelen. Ook organiseert Analog Club Amsterdam zeer regelmatig fotowandelingen door Amsterdam. Maar deze keer was het tijd dat Analog Club Amsterdam een bezoekje bracht aan het hoge noorden!

Analog Club Amsterdam

Voor ik je meer vertel over de wandeling en mijn foto’s aan je laat zien; eerst een beetje meer info over Analog Club Amsterdam. Zoals ik net al schreef is Analog Club Amsterdam (ACA) een plek waar liefhebbers van analoge fotografie onder andere hun fotorolletjes kunnen ontwikkelen en fotoafdrukken kunnen maken. ACA is momenteel gevestigd in MK24, een centrum voor kunsteducatie aan de MauritsKade 24 in Amsterdam. Er is een ruimte met twee aparte kamers beschikbaar, waarvan een beschikbaar is als DoKa en de ander voor het bekijken van je negatieven of het maken van praatje met anderen. Om van de ruimte gebruik te maken moet je lid zijn van ACA. Wanneer je je lidmaatschap hebt aangeschaft mag je een plekje reserveren via Whatsapp of email om de ruimte te gebruiken. Over het algemeen is de DoKa iedere vrijdag geopend en twee keer per maand op zondag, maar dit kan soms een beetje verschillen.

De oprichter van ACA is Barry. Een ontzettend enthousiast en warm persoon die zelf uiteraard ook analoog fotografeert en zijn eigen rolletjes ontwikkelt. Naast dat hij de ruimte in MK24 open stelt voor leden organiseert hij ook zeer regelmatig fotowandelingen in Amsterdam, waar ook niet-leden mogen aansluiten. Tot slot beheert Barry een (inmiddels enorme gegroeide) groepschat op Whatsapp waar gelijkstemden kennis met elkaar uitdelen over analoge fotografie en elkaar werk voorzien van feedback.

Barry
Barry – Analog Club Amsterdam

Kortom, Analog Club Amsterdam is een supertoffe community voor analoge fotografen in Amsterdam (en natuurlijk de rest van Nederland 😉). Mocht je nieuwsgierig zijn geworden en meer informatie willen, check dan even www.analogclubamsterdam.nl. Zelf ben ik geen officieel lid, omdat voor mij de afstand te groot is vanuit Leeuwarden om echt veel gebruik te maken van de DoKa, maar ik vind het concept super tof en sluit altijd dankbaar aan bij de fotowandelingen. Wel zit ik in groepschat van ACA! 

9cities9hours9frames challenge

Afgelopen zomer deelde Barry in de ACA groepschat en op Instagram een oproep voor zijn persoonlijke “9cities9hours9frames” foto-challenge. Hij vroeg welke steden hij allemaal moest bezoeken voor deze challenge en ik twijfelde geen moment! Ik nodigde hem uit om eens een bezoek te brengen aan het hoge noorden en dan wel in mijn eigen stad Leeuwarden. Hij reageerde gelijk ontzettend enthousiast en we prikten een datum. Op 18 september was het zover en reisde Barry van Amsterdam naar Leeuwarden voor een fotowandeling. In Leeuwarden sloten nog twee locals aan, Bas en Elianne. Bas kende ik zelf al, omdat we elkaar al langer volgen op Instagram en ook eens samen naar Amsterdam gereden zijn voor een ACA fotowandeling. Elianne kende ik, behalve via Instagram, nog niet, dus tof om haar ook gelijk in het echt te ontmoeten!

De route

Om Barry wat mooie, typische “Liwadder” taferelen te laten zien, had ik van te voren al een beetje een route in mijn hoofd. Maar eigenlijk houd ik me hier nooit 100% aan. Liever kijk ik om mij heen naar wat er op dat moment te zien is en neem ik her en der onverwachte afslagen om te kijken waar ik uit kom. Hieronder een overzichtje van hoogtepunten waar we langs zijn gelopen:

Start: Station Leeuwarden
Love – Spoorbeeld
Achmeatorens
Willemskade
Stadsschouwburg De Harmonie
Oldehove
Noorderplantage (Prinsentuin)
Prinsentuin
Luilekkerland hofje
Grote/ Jacobijnerkerk
Joods Monument
Natuurmuseum Fryslân (niet naar binnen geweest)
Stadspark Leeuwarden
Oudste huis van Leeuwarden
Voorstreek (via Van oud naar Goud)
Slot: Blokhuispoort

Mocht je ooit een bezoek brengen aan Leeuwarden, dan kun je deze hoogtepunten opzoeken en zelf bekijken. 

De foto’s

We startten de wandeling vanaf station Leeuwarden en sloten de wandeling uiteindelijk af bij Blokhuispoort. Al met al zijn we zo’n 3 uurtjes aan het wandelen, maar vooral ook aan het kijken en fotograferen geweest. Ik woon zelf inmiddels al meer dan 12 jaar in Leeuwarden en toch verbaasde ik mij weer over een aantal dingen die ik nog nooit had gezien, wat de wandeling ook voor mij als local nog steeds super interessant maakte. Hieronder een selectie van mijn foto’s, op volgorde van de walk. De foto’s zijn allemaal gemaakt met mijn Rolleicord III.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de foto’s van de andere fotografen, check dan even de Instagram van Bas via @basshootsfilm, die van Elianne via @elia.nne  en natuurlijk die van Barry via @analogclubamsterdam

Ik heb een fantastische dag gehad in eigen stad en wil Barry hartelijk danken voor zijn bezoek! Wie weet komt er ooit nog eens een grotere groep vanuit Amsterdam of andere plekken uit het land naar Leeuwarden. Ook ben ik door Barry zijn challenge enorm geïnspireerd om zelf ook weer meer steden te gaan bezoeken. 

En dan nu als afsluitende vraag: heb jij weleens een bezoekje gebracht aan Leeuwarden? Laat je antwoord achter in de reacties hier beneden 👇

 

Tini Groen

Camera: Rolleicord III
Film: Kodak Porta 400 & Lomo 400
Scanner: Canon Canoscan 9000F Mark II

Volg mij op Instagram & Pinterest

Mijn foto’s zijn niet nabewerkt.

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

 1. Hallo Tini ,
  Even een kort woord van waardering, k’zit nooit op mijn tabletje om
  iets sociaals te doen, dus nu grote uitzondering. Kwam bij toeval
  op je buitengewone aardige uitleg terecht, erg leuk !!! Ben nu 65
  jaar fotograaf, laatste 35 jaar in Artis tijdschrift verzorgd , bij digitaal gestopt , geen zin meer in . Donkere kamer m’n keuken.
  Ga nog maar een poosje zo door, hoe dan ook. Het is veel te aardig zo. Wat ik wilde zeggen heb ik gezegd, hartelijke groet Fred

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.