Logo Analoge Kiekjes Transparant
2021

21 dingen die ik wilde doen in 2021

In de eerste week van januari 2021 schreef ik een post op Instagram over de 21 dingen die ik in 2021 wilde doen. Het waren geen goede voornemens, want daar doe ik niet aan, maar je kunt het meer zien als wensen voor 2021. Vandaag ga ik terugblikken op mijn 21 wensen. Welke heb ik mogen realiseren en welke gaan er wellicht mee naar 2022? Lees snel verder!

1. Rijbewijs halen

Op nummer 1 staat mijn grootste wens; het halen van mijn rijbewijs. Afgelopen juni ben ik eindelijk begonnen met rijlessen. Ik was toen 29 en wilde heel graag vóór mijn dertigste verjaardag mijn rijbewijs halen. Het plan was om binnen 3 maanden mijn rijbewijs te halen, maar dat is helaas niet gelukt. Mijn instructeur had het te druk en ik kon niet zoveel lessen als ik had gehoopt. Uiteindelijk heeft het er zelfs in geresulteerd dat ik ben overgestapt naar een andere instructeur, omdat ik niet blij was dat er soms maar tijd was voor 1 les per twee weken.. Ik vind het dus echt heel erg jammer dat deze wens dit jaar niet heeft mogen uitkomen. Zoals het nu lijkt kan ik begin 14 februari 2022 afrijden, maar dat is nog wel afhankelijk van de dan geldende lockdown regels.. Hoe dan ook, deze wens verhuist mee naar 2022!

2. Een leuke vaste baan vinden

Aan het eind van 2020 was ik al een paar maanden werkloos. Er was weinig werk in de vorm van een vaste baan te vinden in mijn vakgebied. Toch begon 2021 goed, want in februari had ik dan eindelijk een leuke vaste baan gevonden! Ik startte in februari met werken bij een dak- en thuislozenopvang in Leeuwarden, waar ik de contentmarketing voor mijn rekening zou nemen. Helaas bleek het achteraf meer om een traditionele communicatie functie te gaan die niet goed bij mij paste. Met veel schuldgevoel heb ik daarom amper 7 maanden later al ontslag genomen om vervolgens in september bij mijn nieuwe en huidige werkgever te beginnen. Ik zeg met schuldgevoel, omdat ik een warm hart draag naar de opvang en ik daar nog zoveel had willen bereiken om meer aandacht te creëren, maar tegelijkertijd wilde ik mijzelf en mijn ontwikkeling binnen mijn vakgebied niet tekort doen.

Mijn nieuwe en huidige werkgever is een verfproducent en dus een totaal andere branche. Een sprong in het diepe, maar met 8 merken waarvoor ik de volledige contentmarketing mag verzorgen is het een prachtige functie! Ik kan me volop blijven ontwikkelen en krijg veel vrijheid op het gebied van strategie én content creatie. Inmiddels voel ik me dan ook niet meer schuldig over het verlaten van de opvang, ondanks dat het maatschappelijke aspect me nog steeds heel erg aanspreekt. Mijn huidige baan past qua werkzaamheden een stuk beter bij me en ik kan daarom ook met veel trots zeggen dat deze wens is uitgekomen! 

Rolleicord III, Lomo 400 | Behind the scenes foto tijdens filmopnames bij mijn vorige werkgever.

3. Zelf een filmrolletje ontwikkelen

Helaas! Deze wens is niet uitgekomen. Het is me niet gelukt om me er voldoende in te verdiepen om het zelf eens te proberen. En het is me ook niet gelukt om een workshop te volgen om het te leren. Daarom neem ik deze wens mee naar 2022.

4. Exposeren

Deze wens vind ik wel een moeilijke. Ook deze wens is niet uitgekomen namelijk. Waar ik begin 2021 nog enorm zelfverzekerd was dat dit hét jaar zou worden waar ik me zeker genoeg zou voelen om te exposeren, is dat nu compleet verdwenen. Ik worstel simpelweg teveel met de gedachte dat ik mijn eigen werk niet goed genoeg of bijzonder genoeg vind om te exposeren. Ik hoop aan deze gedachtes te kunnen werken en ooit in de toekomst nog eens een expositie te organiseren. Of dat al in 2022 gaat zijn durf ik niet te zeggen.

5. Verhuizen naar een huisje met tuin

Van deze wens baal ik heel erg. Mijn vriend en ik staan bijna 7 jaar ingeschreven bij de woningbouw en hebben alleen al dit jaar op meer dan 75 huizen gereageerd. Wederom mocht het helaas niet zo zijn.. We zitten nog steeds vast in dezelfde verschrikkelijke flat. Laten we duimen dat we volgend jaar meer geluk hebben, want zelfs mijn mentale gezondheid lijdt inmiddels onder het wonen in dit appartement..

6. Fotograferen in Amsterdam

Ik ben dit jaar 2 of 3 keer naar Amsterdam geweest, maar niet specifiek om de stad zelf te fotograferen. Dat was wel de intentie van deze wens, om de stad Amsterdam te fotograferen. Iets wat ik zo ontzettend leuk vind om te doen. Maar dat is dit jaar helaas niet gelukt zoals ik in mijn hoofd had. Ik fotografeer Amsterdam het allerliefst door urenlang te wandelen door de oude straatjes. Niet wetend waar ik heenga en simpelweg van straat naar straat te lopen. Dit jaar ben ik enkel in Amsterdam geweest om onder andere musea te bezoeken en heb ik amper tijd gehad om de stad zelf te fotograferen. Deze wens heb ik dus niet helemaal gerealiseerd. Hopelijk lukt het mij volgend jaar wel. Ik weet dat veel Nederlanders Amsterdam een ramp vinden dankzij de toeristen. Maar geloof mij, zodra je uit de drukte bent en juist op zoek gaat naar de achtergelegen straatjes met oude huisjes, dan sta je versteld van de schoonheid én rust die je in deze grote stad zal vinden.

7. Hortus Botanicus Amsterdam bezoeken

Oh, ik ben zo blij dat deze wens is uitgekomen! Na meerdere lockdowns vond ik het spannend of het dit jaar nog zou lukken, maar afgelopen zomer heb ik dan eindelijk Hortus Botanicus Amsterdam bezocht. Een prachtige botanische tuin midden in Amsterdam. Ik heb mijn ogen uitgekeken en ontzettend genoten. Hopelijk mag ik ieder jaar het geluk hebben om ten minste één botanische tuin te bezoeken en zo steeds meer te leren over planten en hun historie.

8. Tattoo arm sleeve afmaken

Dit jaar heb ik welgeteld 1 kleine tattoo laten zetten. En hoewel deze op mijn arm was, ben ik maar een héél klein beetje dichter bij mijn doel. Mijn sleeve is nog lang niet af, maar desondanks vind ik dat ik deze wens wel deels kan afstrepen, want er is toch weer stukje bij gezet 🙂

In 2022 hoop ik grotere stappen te kunnen zetten. Voorlopig gaat al mijn spaargeld nog op aan rijlessen, maar als dat straks klaar is kan er weer wat meer geld stoppen in het spaarpotje voor mijn tattooeages.

9. Op vakantie (in eigen land)

Heel dankbaar dat deze wens uit heeft mogen komen! Dit jaar ben ik samen met mijn vriend op vakantie geweest naar Utrecht en Haarlem. We hebben geen heel bijzonder dingen gedaan, maar hebben vooral gewandeld door de leuke straatjes en gezellig gegeten en gedronken op de terrassen. In Utrecht hebben we trouwens de Dom toren beklommen, wat resulteerde in een fantastisch uitzicht. En in Haarlem zijn we lekker wezen shoppen. We maakten een kleine tussenstop in Amsterdam, om daar wens nummer 7 te vervullen. Het bezoeken van de Hortus ;). Ook kocht ik in Amsterdam nieuwe rolschaatsen. Voor mijn nieuwe hobby waar ik in april mee ben begonnen.

We gingen op vakantie in eigen land, om dat het nog niet goed voelde om naar het buitenland te gaan zolang Corona nog zo aanwezig is. Toch hopen we volgend jaar wel echt weer eens naar het buitenland te kunnen. Want we hebben nu drie jaar op rij een vakantie in Nederland gehad. Behalve Valencia zijn mijn vriend en ik verder ook nog nooit samen naar het buitenland geweest, dus ik zou het tof vinden als het lukt.

Onderstaande foto’s zijn allemaal gemaakt met de Canon A1 en een rol Kodak Portra 400.

10. Naar een Waddeneiland

Ik vind het heel jammer, maar deze wens heb ik niet vervuld. Ik ben dol op onze Waddeneilanden en kom er dan ook erg graag. Omdat ik in Friesland woon zijn Vlieland, Terschelling , Ameland en Schiermonnikoog redelijk makkelijk te bereiken. Desondanks is het me niet gelukt. Simpelweg omdat ik er geen tijd voor heb gemaakt. In 2022 hoop ik met een vriendin een midweekje of weekend naar een Waddeneiland te gaan.

11. 24 boeken lezen 

Op de valreep heb ik afgelopen week boek nummer 24 uitgelezen! Het was even spannend of ik het zou redden, maar het is me gelukt! Al van kleins af aan ben ik dol op boeken lezen. Ik verslond vroeger de ene na de ander en las toen meerdere boeken per week uit. Toen ik naar de middelbare school ging en internet echt een ding begon te worden verwaarloosde ik mijn liefde voor het lezen van boeken steeds meer. Ik ontdekte hoe je op internet je eigen websites kon bouwen en begon met het schrijven van mijn eerste blogs. Daarna ontdekte ik fotografie en las ik hooguit nog een handjevol boeken per jaar.

In het laatste jaar van mijn hbo studie herontdekte ik het lezen van boeken en sindsdien probeer ik ieder jaar een reading challenge te doen. In 2020 las ik er 12 en dit jaar dus 24. Een mooi aantal en dit waren mijn favorieten:

2021
Mijn top 3 boeken van 2021.

12. Een museum bezoeken

Dit jaar heb ik 2 musea mogen bezoeken! Op de valreep ben ik dit jaar namelijk met 2 vriendinnen naar Upside Down in Amsterdam geweest. Een museum met diverse ruimtes waar alles draait om het maken van foto’s en selfies. Ik heb een fantastische middag gehad en sluit niet uit dat ik nog eens heen zal gaan. En naast Upside Down ben ik natuurlijk ook naar Hortus Botanicus Amsterdam geweest. Dat vind ik ook een museum, want je leert er veel over planten en hun geschiedenis en natuurlijk ook over de geschiedenis van de Hortus zelf.

13. Investeren in een nieuwe digitale (film)camera

Weer een wens die is uitgekomen! Ik kocht een Fujifilm X-S10 met 2 lenzen. Een mirrorless systeemcamera die de kwaliteit geeft van een spiegelreflex, maar toch lekker compact is. Toegegeven; ik heb ‘m nog niet zo vaak gebruikt, maar daar gaat in 2022 verandering in komen. Ik ben er in onder geval heel blij mee!

14. Iedere maand ten minste 1 mirror portrait publiceren op Instagram

Ik ga het niet nakijken, maar volgens mij is deze wens niet uitgekomen. Deze wens had ik opgeschreven, omdat ik graag aan mijn zelfbeeld wilde werken. Veel mensen vinden spiegel zelfportretten een luie vorm van analoge zelfportretten, maar ik vind het wel gewoon mooi. Wie weet dat ik er volgend jaar meer weet te maken. Ik zou überhaupt graag meer met zelfportretten doen, maar omdat ik mentaal behoorlijk aan het worstelen ben lukt het me simpelweg even niet. Fun fact: ik ben ooit beginnen met fotograferen door het maken van zelfportretten. Ik maakte de meest creatieve portretten in enkel mijn slaapkamer met een leuke outfit en veel photoshop. Helaas ben ik veel van deze foto’s kwijt, maar ik had er toen veel plezier in en ik wil dat zo graag weer herleven, maar dan analoog. Mooie wens voor 2022 denk ik 🙂

zelfportret Tini Groen
Canon A1, Lomo 800 | De laatste spiegelzelfportret die ik heb gefotografeerd in 2021.

15. Een maand geen frisdrank met suikers drinken

Check! Deze kon ik op de laatste dag van februari afstrepen. De kortste maand van het jaar, uiteraard geheel strategisch uitgekozen, haha! I love frisdrank. Ik houd gewoon van prik en suiker, ik kan er niks aan doen. Voorheen dronk ik dagelijks best wel veel frisdrank en dat is natuurlijk helemaal niet goed voor je. Dit jaar heb ik het zoveel mogelijk weten te beperken tot de weekenden. Dus daar ben ik best wel trots op! 

16. In mijn eentje een weekend /midweek in een fijn hotel doorbrengen

Ah, ik vind het zo jammer dat deze niet gelukt is. Het lijkt me zo heerlijk zen om een paar dagen helemaal in mijn eentje weg te gaan. Wie weet dat deze wens in 2022 wel mag uitkomen 

17. Bloemen plukken in een pluktuin

Ook deze wens is niet uitgekomen. Ik heb geen openbare pluktuin kunnen vinden helaas! Mocht je een tip hebben waar ik komende zomer bloemen mag plukken (uiteraard is betaling geen probleem) dan hoor ik dat graag. Hoe leuk is het om zelf verse bloemen te plukken en deze in je huis neer te zetten? Ik ben sowieso echt dol op bloemen. Als je me ergens vrolijk mee wil maken of me ooit een cadeau wilt geven, dan zit je met een vers bos bloemen altijd goed!

Heide Bakkeveen
Canon A1, Kodak Portra 400 | Geen pluktuin bezocht, maar wel een prachtige wandeling gemaakt langs de bloeiende heidevelden in Bakkeveen.

 18. Zelf een (balkon)pluktuin maken

Eigenlijk hoort deze wens een beetje bij de wens van hiervoor. Ik had dan ook gehoopt dit jaar te verhuizen naar een huisje met een tuintje zodat ik deze aansluitende wens kon vervullen. Maar dat is niet gelukt. Ik heb wel wat nieuwe plantjes gekocht voor op het balkon en ik heb ook wat bloemen gezaaid, maar echt genoeg om te plukken was het helaas niet. Wie weet volgend jaar. 

19. Een klim les volgen met Dwayne

Al in 2020 deed ik mijn vriend Dwayne een les klimmen cadeau voor zijn verjaardag. Maar door de Corona maatregelen zijn we er simpelweg nog steeds niet aan toe gekomen. Heel erg jammer, maar deze wens schrijf ik gewoon weer op voor volgend jaar. 

20. Een workshop Collodium fotografie volgen

Deze wens is een paar keer bijna uitgekomen, maar ging steeds op het laatste moment toch niet door. Onder andere vanwege de lockdown, maar ook omdat de workshop uitverkocht was of omdat de beschikbare data mij niet pasten. Volgend jaar weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen voor deze wens.

21. Mijn haar kort knippen

De laatste wens van 2021 is er eentje die ik halverwege dit jaar heb omgewisseld met een andere wens. Een wens waarvan ik van te voren al wist dat ik hem toch nooit zou uit laten komen dit jaar en deze nieuwe laatste wens was er een waar ik al een langere tijd mee rondliep. Het korter knippen van mijn haar.

Wie mij goed kent, weet dat ik eigenlijk altijd kort haar heb gehad. Drie jaar geleden besloot ik om het echt eens een keer goed lang te laten groeien. In die drie jaar ben ik alleen naar de kapper geweest om mijn haar te laten verven, of om de puntjes te laten knippen, maar echt een flink stuk eraf laten halen had ik dus al 3 jaar niet meer laten doen. Begin december heb ik de knoop doorgehakt en maakte ik een afspraak bij mijn kapper. Ik ging van lang haar tot aan mijn onderrug naar kort haar net iets boven de schouders. Ik denk dat er wel zo’n 20 tot 25 centimeter vanaf is geknipt. Ik heb het ook gelijk in een lekker kleurtje laten verven en ik ben echt ontzettend blij met mijn nieuwe look!

Tot nu toe mis ik mijn lange haren nog niet. Ik vind het vooral ontzettend fijn dat het niet meer zo snel in de knoop gaat én dat het föhnen geen halfuur meer duurt… Want mijn hemel, het wassen en drogen van mijn haar was op een gegeven moment gewoon niet leuk meer, zoveel tijd koste het. De lengte is nu precies goed, Ik kan nog steeds een knotje in of een vlechtje maken en het voelt heerlijk licht aan! Ook met de kleur ben ik erg blij. Het is veel werk om de kleur mooi te houden, but it’s worth it!

Mijn wensen voor 2022

Van de 21 wensen in 2021 zijn er 9 gerealiseerd, dat is toch bijna de helft! Best veel toch? Ik ben blij met de dingen die ik het afgelopen jaar heb mogen doen. Het was een pittig jaar, zowel door Corona, als door mijn eigen mentale gezondheid. Volgend jaar hoop ik wederom dat ik veel mag gaan doen en mijn wensen voor 2022 zoveel mogelijk mag realiseren.

Ik ga een nieuwe lijst maken die ik zal delen op mijn Instagram. In december 2022 ga ik de uitkomsten weer met je delen hier op mijn blog. Als je benieuwd bent wat ik in 2022 allemaal wil ga doen, houd dan mij Instagram in de gaten 🙂

Dan nu een heel belangrijke vraag voor jou: Welke wens heb jij afgelopen jaar voor jezelf gerealiseerd en welke wens heb je voor het nieuwe jaar? Laat het me weten in de reacties.

Tini Groen

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.