Logo Analoge Kiekjes Transparant
2019

Terugblik 2019

Het nieuwe jaar is inmiddels begonnen! Een mooi moment voor een terugblik naar mijn analoge fotografie in 2019. Hoeveel rolletjes heb ik vol geschoten? Welke rolletjes waren favoriet en welke niet? En heb ik doelen voor 2020? Deze onderwerpen komen vandaag allemaal aan bod!

Vol geschoten rolletjes 2019

Laat ik beginnen bij het aantal rolletjes dat ik heb weten vol te schieten in 2019. Vorig jaar waren het er 14 stuks, dit jaar 21! Hiervan zijn er 18 stuks geschoten met 35mm film en 3 stuks met 120 film. Naast deze 20 rolletjes heb ik ook 4 pakjes met Instax Square instant film vol geschoten.

Momenteel heb nog ik nog 2 rolletjes 35mm film in twee camera’s zitten, maar deze krijg ik voor het einde van het jaar helaas niet meer vol.

Camera’s en soorten films in 2019

Gedurende het jaar heb ik veel verschillende soorten film uitgeprobeerd in diverse cameras. Ik heb een lijstje gemaakt met welke films ik allemaal heb gebruikt en met welke camera’s. Op alfabetische volgorde ga ik de cameras met de vol geschoten rolletjes even bij langs. Met een kleine samenvatting en wat begeleidende foto’s blik ik zo terug op alle rolletjes van het afgelopen jaar.

Agfa Isola 1 – 3 rollen

Begin dit jaar kwam mijn vriend thuis met een oude camera van zijn opa, de Agfa Isola 1. Een heel simpel middenformaat cameraatje met slechts 2 sluitertijden en verder niets bijzonders. Omdat de camera gemaakt is voor 120 film stond ie een lange tijd slechts ter decoratie in de woonkamer. Totdat ik een 35mm film adapter voorbij zag komen. In totaal heb ik slechts 3 rollen vol geschoten in deze camera, maar ik hoop dat ik er volgend jaar nog wat meer mee kan experimenteren. Het effect van een foto die doorloopt voorbij de sprocket holes vind ik namelijk super tof.

2x Agfa vista 200
De eerste twee filmrolletjes die ik gebruikt heb in deze camera waren hetzelfde, namelijk Agfa Vista 200. Een film die ik nog niet eerder had gebruikt, maar de resultaten vielen mij niet tegen. Wel vond ik het fotograferen met deze camera erg lastig. Er zijn slechts drie standen om mee scherp te stellen en ik vond het lastig om de juiste stand te bepalen. Desondanks leverde het toch een aantal leuke plaatjes op.

Agfa Isola 1, vistacolor 200, tutorial

(Klik op de foto’s om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.)

Het tweede rolletje heb ik trouwens in RedScale geschoten. Het voordeel van 35mm film gebruiken in een middenformaat camera, is dat je deze techniek heel makkelijk kan toepassen. Het resulteerde in een aantal mooie, experimentele plaatjes.

RedScale fotografie

(Klik op de foto’s om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.)

FujiColor C200
De derde en laatste rol die ik gebruikt heb in de Agfa Isola 1 was van FujiColor, de C200. De resultaten hiervan kan ik helaas (nog) niet delen, want het rolletje ligt nog bij de ontwikkelaar. Ik was iets te laat met inleveren om ‘m nog voor 2020 te kunnen ophalen. Desondanks tel ik hem toch mee voor 2019, omdat alle foto’s in 2019 gemaakt zijn. ?

Canon A1 – 5 rollen

Het is geen geheim dat de Canon A1 mijn favoriete camera is. Niet alleen vind ik hem erg mooi, maar hij werkt ook erg prettig en heeft veel opties. Voor mij was het dan ook geen verrassing dat ik hier redelijk wat rollen mee vol heb geschoten.

1x Cinestill 800T
Ik probeerde dit jaar voor het eerst een rol Cinestill 800T uit. Deze lag al een jaar in mijn koelkast, maar ik kon maar geen perfect moment voor het rolletje vinden. Uiteindelijk heb ik hem tijdens mijn zomervakantie ingeladen en voornamelijk gebruikt bij daglicht. Deze resultaten van deze rol heb ik nooit uitgebreid op mijn blog laten zien, want ik was nogal teleurgesteld. Niet zozeer in de film zelf, maar wel in de foto’s die ik er zelf mee heb gemaakt. Cinestill 800T is emulsie speciaal voor donkere situaties met kunstlicht. Echter kon ik maar geen geschikte moment vinden en heb ik de rol gevuld met vrij willekeurige foto’s. Iets waar ik niet heel tevreden mee ben, maar ach, hieronder een aantal nog nooit getoonde beelden.

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

1x Fujicolor c200
Nog een rol met matige beelden geschoten met de Canon A1? Jep! En dit keer door een hele domme eigen fout. Ik besloot voor de verandering eens een keer lui te zijn en halfautomatisch te fotograferen, oftewel diafragma prioriteit. Deze stand zorgt ervoor dat ik zelf een diafragma kan bepalen en de camera zoekt er zelf een juiste sluitertijd bij. Echter heb ik met instellen van deze modus niet goed gekeken en ergens een fout gemaakt. Hierdoor zijn alle foto’s overbelicht en daardoor heel dof van kleur geworden. Ach, fouten maak je om te leren nietwaar? 😉 Ook deze rol heb ik niet gedeeld op mijn blog, dus ook hier zie je een aantal niet eerder getoonde beelden!

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

1x Lomochrome Purple “17
Lomochrome Purple is misschien wel mijn favoriete film en dit jaar heb ik er dan ook veel mee gefotografeerd. Er kwam dit jaar een nieuwe emulsie uit, maar ik had ook nog 2 rollen van de oudere emulsie liggen. Eén hiervan heb ik gevuld met de Canon A1. Hier kwamen prachtige plaatjes uit voort, waarvan ik zelfs een aantal heb laten afdrukken als print welke te koop zijn! Lomochrome Purple stelt mij nooit teleur en in combinatie met mijn favoriete camera zitten hier een aantal van mijn favoriete foto’s van 2019 tussen.

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

2x Lomochrome Purple “19
Tot slot, de laatste 2 rollen gefotografeerd met de Canon A1 en dit keer met de nieuwe emulsie van Lomochrome Purple. Het eerste wat mij opviel is dat de nieuwe emulsie veel sneller de neiging heeft om roze tinten te weergeven. Vooral wanneer je een foto iets overbelicht. Onderbelichting zorgde juist voor de mooie diep paarse tonen waar Lomochrome Purple om bekend staat. Mijn tweede rol hiervan heb ik dus bewust iets donkerder gefotografeerd voor een optimaal bereik van de diep paarse tinten. Overigens zijn veel van deze foto’s te bekijken in dit artikel.

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

Canon EOS 50E – 4 rollen

Dit jaar kocht ik een Canon EOS 50E. Een analoge camera mét autofocus. Leek mij wel handig voor het fotograferen van portretten, omdat je dan de zekerheid wilt hebben dat je foto echt scherp is op de juiste plaats. En wanneer je portretten schiet, moet je Kodak Portra gebruiken. Althans, als je iedere analoge fotograaf op Instagram moet geloven ?

1x Kodak Portra 400
Eerlijk is eerlijk, Kodak Portra is een prachtige film emulsie. Hieronder een aantal portretten die ik maakte van vriendin Femke. Eén van mijn favoriete samenwerkingen dit jaar!

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

Aanvullend is het wellicht nog leuk om mijn artikel over het verschillen tussen analoog en digitaal fotograferen te lezen/ bekijken. Hier vergelijk ik een aantal van de foto’s van hierboven met de digitale versies. Zo laat ik duidelijk het verschil zie tussen beide vormen van fotografie.

1x Lomochrome Purple “17
Ook met deze camera vulde ik een Lomochrome Purple rolletje van de oude batch. En ook dit was wederom een succes. Check het artikel met alle foto’s hier! O, en misschien leuk om te weten. De foto hieronder is niet alleen te koop als kaartje, maar was ook één van de meest gelikete foto’s op mijn Instagram het afgelopen jaar!

Klik op de foto om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.

2x Lomo 800
Soms is die autofocus best wel fijn, vooral wanneer je net als mij eigenlijk gewoon vaker je bril moet opzetten, maar dit simpelweg vergeet ?  Door deze camera mét autofocus maakte ik twee shots waar ik enorm trots op ben! Namelijk:

Canon EOS 50E, analoog, analoge camera, canon, lomography 800, analoge kiekjes, save the bees

Klik op de foto om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.

Natuurlijk had ik dit ook met de hand kunnen scherpstellen, maar bijen zijn sneller dan je denkt! In deze situatie was de autofocus echt ontzettend handig. Het zorgde ervoor dat ik snel mijn shots kon maken. Shots die ik anders had kunnen missen of niet helemaal scherp waren geweest. Ik ben nog elke dag blij met deze aankoop en ga hem vast en zeker in 2020 weer regelmatig gebruiken.

Mamiya C220 – 3 rollen

Afgelopen jaar kreeg ik de kans om een echte middenformaat twin-lens reflex camera te lenen via Gestaltes.Analog. Een maand lang had ik een Mamiya c220 in mijn bezit. Een prachtige camera waarmee ik mijn eerste 120 film ervaring had.

2x Lomo 800
Omdat de camera geen interne lichtmeter heeft, vond ik het lastig te bepalen welke film ik het beste kon kiezen. Ik wilde niet super dure film gebruiken, want als alles mislukte, dan had ik in ieder geval niet teveel geld verspild. Tegelijkertijd wilde ik natuurlijk wel een mooi beeld kunnen creëren. En dus kwam ik uit op de Lomo 800 film van Lomography. Niet te duur, maar wel een mooie kleurtoon. Uiteindelijk heb ik 2 van deze rollen gevuld. De derde rol die ik had besteld is helaas verloren gegaan. Op het moment dat ik de zegel van het rolletje los wilde halen om het in te laden, schoot de rol uit mijn handen. Tja, volledig exposed dus onbruikbaar. Gelukkig had ik nog geen beelden geschoten? De beelden die ik wel met deze camera schoot heb ik nog niet eerder op mijn blog laten zien, maar zijn wel de moeite waard om nog even te bekijken.

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

1x Ilford HP5 400
In de laatste week dat ik de camera te leen had besloot ik met zwart wit te fotograferen. Iets wat ik echt nooit doe, omdat ik achteraf altijd spijt heb. Zo ook deze keer. Ik weet niet wat het is, maar ik vind zwart wit fotografie gewoon echt niet leuk om zelf te doen. Keer op keer ben ik teleurgesteld in het eindresultaat. Van de 12 shots heb ik slechts 3 waar ik tevreden over ben. Echter kan ik er maar eentje laten zien, omdat de andere 2 zijn genomen op de bruiloft van mijn vader en die foto’s zijn privé.

Minolta Hi-Matic AF2 – 5 rollen

De Minolta Hi-Matic AF2 is echt mijn go to point&shoot camera. Wanneer ik ruimte over heb, zit ie eigenlijk altijd wel in mijn tas. Geen verrassing dat ik met deze favoriet, net als met de Canon A1, ook 5 rollen heb gevuld!

3x Kodak Ultramax 400
De meeste rollen die ik heb gevuld heb zijn van Kodak, de Ultramax 400. Deze zijn te koop in een 3-pak voor €13,50 en daardoor lekker voordelig. Naast dat de film voordelig is, is het ook echt wel een favoriet van mij geworden dit jaar. De kleuren zijn warm en diep, kortom; gewoon erg fijn om mee te fotograferen. Toch heb ik niet extreem veel foto’s uit deze rolletjes gedeeld, omdat de camera vooral mee is geweest naar leuke trips met vrienden en familie. En tja, niet iedereen wil natuurlijk full-face op internet staan. Maar ik heb wel een groot deel van mijn vakantie foto’s gedeeld in dit artikel. Hieronder nog een paar kiekjes genomen tijdens Awakenings Festival afgelopen zomer.

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

1x Fujifilm Superia Xtra 400
Dit rolletje kocht ik tijdens mijn vakantie toen mijn vriend en ik een dagje naar Utrecht gingen. We brachten een bezoekje aan de fotowinkel waar ik meestal mijn film bestel. Echter hadden ze bizar weinig voorraad op het moment dat wij de winkel bezochten. We waren dus best wel teleurgesteld. Uiteindelijk heb ik dit rolletje meegenomen, omdat dit de enige kleurenfilm met asa 400 was en ik echt nog eentje nodig had. De helft van het rolletje heb ik gevuld met foto’s van onze vakantie en de andere helft met de bruiloft van mijn vader. De foto’s van de bruiloft kan ik helaas niet tonen, ook dit heeft wederom te maken met dat niet iedereen zomaar op het internet wil staan ?

's Gravenzande, Minolta Hi-Matic AF2, Fujifilm superia xtra 400

Klik op de foto om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.

1x Lomochrome Purple “17
Ook met mijn favoriete Point&Shoot camera heb ik een oud rolletje Lomochrome Purple gevuld. De resultaten heb ik uitgebreid gedeeld in een blog en ik twijfel nog steeds of ik de foto met de schapen ooit wil laten afdrukken. Die is namelijk zo freaky geworden, echt heel tof.

lomochrome purple

Klik op de foto om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.

Minolta x700 – 1 rol

Zoals je misschien wel weet heb ik mijn vriend vorig jaar ook besmet met het analoge fotografie virus. Hij kocht toen 2 Minolta x700 camera’s en kreeg van mij ook een Minolta Hi-Matic AF2 cadeau. Yep, veel dubbele camera’s in dit huis. Waarom? Mijn vriend fotografeert graag zwart wit, maar vind het ook fijn om twee camera tegelijk te gebruiken met andere film en andere lens, zodat hij snel kan wisselen. Door zijn enthousiasme over de x700 wilde ik de camera ook graag eens uitproberen.

1x Kodak Color Plus 200
Drie seizoenen lang heeft dit rolletje in de x700 gezeten. Ik vond het fotograferen met die camera niet heel fijn. De lichtmeter werkte wel ontzettend fijn, maar ik vond het scherpstellen met de lenzen vrij tricky. Dit motiveerde niet om het rolletje vol te maken. Drie seizoenen legde ik vast op het rolletje voordat ie vol was. De resultaten heb ik gedeeld in een blog. Overigens vond ik de kleuren van de film heel mooi. Echt een typisch analoog sfeertje leg je vast met dit rolletje.

analoog, analoge foto, analoge fotografie, analoge kiekjes, kodak color plus 200

Klik op de foto om naar het bijbehorende artikel met alle foto’s te gaan.

Fujifilm Instax SQ6 – 4 pakjes Instax Square color film.

Tot slot heb ik nog drie pakjes instant film gevuld met wat leuke kiekjes. De Instax SQ6 heb ik nu iets langer dan een jaar in mijn bezit. Zo nu en dan maak ik er eens wat foto’s mee, maar hij staat voornamelijk vrij veel stof te happen. Ik ben eind vorig jaar eens begonnen met het schrijven van een review van deze camera. Misschien moet ik die toch maar eens af schrijven ?. Ik heb nog nooit instant foto’s gedeeld op mijn blog (wel op mijn Insta), maar hieronder laat ik een paar van dit jaar zien!

Klik op de foto’s om de galerij te openen.

Favoriete en minder favoriete rolletjes

Met 21 volle rollen (waarvan er nog eentje onderweg is) weet ik inmiddels wel aardig welke rolletjes ik fijn vind om mee te werken en welke niet. Kodak Ultramax 400 en Lomochrome Purple zijn echt mijn twee favoriete films. Daarnaast vind ik de Lomo 800 film van Lomography ook erg fijn. De kleuren van al deze films zijn erg mooi en de korrel is fijn van structuur. Ik houd niet zo van een grove korrel namelijk.

Iets minder favoriet was de C200 film van FujiColor. Vorig jaar heb ik deze film vrij vaak gebruikt, maar dit jaar een stuk minder. Ik vond de kleuren iets te koel en zocht meer warmte. Vandaar de overstap naar Kodak. Ook de Fujifilm Supera Xtra vond ik niet heel bijzonder en zal ik niet snel weer gebruiken.

Doelen voor 2020

Voor 2020 heb ik niet heel specifiek een doel, maar wel een aantal wensen. Ik vind het namelijk lastig om iets echt een doel te noemen. Wanneer ik eind 2020 een doel niet heb gehaald, dan raak ik persoonlijk altijd teleurgesteld. Maar een wens maakt het wat abstracter en dan is het niet zo erg als ie in 2020 nog niet uitkomt, want dan neem ik het gewoon mee naar 2021!?

Ik heb een wensenlijst gemaakt voor 2020:

– Een eigen fotorolletje ontwikkelen
Als analoge fotografie liefhebber wil je natuurlijk ook zelf eens een keertje een fotorolletje ontwikkelen. Ik wil daarom gaan kijken of ik een DoKa workshop kan volgen. Echter heb ik al ondervonden dat dit in Friesland een hele uitdaging kan worden ? 

– Een tintype foto laten maken of een workshop tintypes volgen
Naast zelf ontwikkelen lijkt het me ook tof om een tintype foto te laten maken of een workshop te volgen. Dit proces lijkt mij namelijk heel interessant en tof om eens mee te maken.

– Een workshop of shoot boeken bij SatelliteJune
SatelliteJune is op dit moment één van mijn favoriete analoge fotografen uit Nederland. Ze geeft workshops en je kan ook een shoot bij haar boeken. Het lijkt me tof om in ieder geval één van de twee te kunnen gaan doen.

– Meer tijd maken voor fotografie en Analoge Kiekjes blog

Dit is echt wel een heel belangrijke wens eigenlijk. In het laatste half jaar van 2019 had ik ineens nog heel weinig tijd om te fotograferen in verband met een nieuwe studie. Ik hoop dat ik meer balans kan vinden tussen studeren en mijn vrije tijd.

Diezelfde studie is ook de reden dat ik niet zoveel blogs heb geschreven als ik zou willen. Analoge Kiekjes ben ik begonnen met het idee om er een platform voor beginnende film fotografen van te maken en tegelijkertijd mijn eigen werk te laten zien. Maar de echt handige artikelen met nuttige tips kosten simpelweg veel tijd om te maken. Dit jaar hoop ik de echte basis van analoge fotografie toch wel volledig op mijn blog te hebben staan. Dit zodat mensen mijn blog echt kunnen gebruiken als een soort handleiding om te beginnen met analoge fotografie.?

De meest gelikete foto’s van 2019

Tot slot wil ik dit artikel afsluiten met de 9 meest gelikete foto’s van mijn Instagram!

terugblik 2019

Zo te zien houdt iedereen net zoveel van Lomochrome Purple als ik doe! Alleen de foto rechtsboven en linksonder zijn niet gemaakt met deze film. De overige 7 wel!?

Wat ik ook bijzonder vind is dat beide foto’s met de schaduw van het reuzenrad in Scheveningen in de top 9 zitten. De foto’s verschillen namelijk helemaal niet zoveel van elkaar, dus dat verraste me. En wat ik natuurlijk tof vind om te zien is dat drie foto’s die nu te koop zijn als print ook in de top 9 zitten. Er zijn nog een aantal te koop, dus mocht je interesse hebben, stuur dan zeker even een mail naar prints@analogekiekjes.nl of DM me via Instagram. Check alle info over de printjes in dit aritkel.

Ik hoop dat je mijn terugblik op 2019 leuk vond om te lezen. Bij deze wil ik je een fantastisch 2020 toewensen en ik hoop natuurlijk dat je zelf ook weer lekker veel analoog gaat fotograferen!

Tini Groen

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.