Logo Analoge Kiekjes Transparant
Lomochrome Purple, analoge kiekjes, Canon A1, analoge fotografie, analoog, madeliefjes

Lomochrome Purple, een bijzonder fotorolletje

Toen ik net begon met analoge fotografie zag ik al vrij snel op Instagram prachtige foto’s voorbij komen van een volledig paarse natuur. Op het eerste gezicht begreep ik niet zo goed hoe deze foto’s analoog konden worden gemaakt, maar ik kwam er al heel snel achter dat het een speciaal soort fotorolletje is die je foto’s voorziet van deze prachtige paarse tinten.

Lomography

Lomochrome Purple is een fotorolletje ontwikkelt door Lomography. Een community dat wereldwijd actief is en zich wijdt aan analoge fotografie. Ze richten zich met name op experimentele en creatieve fotografie en hun motto is dan ook “Don’t think, just shoot!”. Lomography produceert een aantal analoge camera’s, speciale lenzen en dus ook fotorolletjes. De Lomochrome Purple is èèn van de (vele) rolletjes die ze produceren en heeft een speciale emulsie waardoor foto’s een paarse tint krijgen. Ik kon niet wachten om foto’s te maken met dit creatieve fotorolletje, maar helaas kon ik ze in Nederland nergens bestellen. Gelukkig vond ik via Marktplaats een verkoopster die zelf nog vier rolletjes had liggen van een 5-pack, omdat het toch niet helemaal haar ding was. Voor €30,- kreeg ik ze alle vier, een koopje, want eigenlijk kosten ze  €11,90 per stuk.

Hoe gebruik je Lomochrome Purple?

Het fotorolletje werkt eigenlijk net als ieder ander rolletje alleen geeft het kleuren anders weer. Blauw wordt groen, groen wordt paars en roze wordt geel. In de meest recente versie van Lomochrome Purple (de XR 100-400) kan je de ISO instellen tussen de 100 en 400. Over het algemeen wordt aangeraden om op ISO 400 te fotograferen voor de beste weergave van kleuren. En tot slot kan het rolletje gewoon met het standaard C-41 proces worden ontwikkelt.

Lomochrome Purple kiekjes!

Inmiddels heb ik mijn eerste rolletje van Lomochrome Purple volgeschoten. Samen met mijn vriend ging ik een middagje naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en dat leek mij een mooi moment om het eerste rolletje uitgebreid te kunnen testen. Ik heb daar zo’n tien a vijftien shots gemaakt en de rest van het rolletje heb ik gevuld met foto’s die ik tijdens mijn wandelingen door mijn woonplaats Leeuwarden maakte. Hieronder het resultaat!

De orchideeënhoeve


Op weg terug naar huis kwamen we dit veld vol tulpen tegen en hier moest ik uiteraard ook even een kiekje van maken. Achteraf heb ik wel spijt dat ik hier niet even goed de tijd voor heb genomen, maar ach, volgend jaar weer een kans!

Natuur in Leeuwarden

Zoals je waarschijnlijk wel kan raden is het al eventjes geleden dat ik deze foto’s heb gemaakt, want de bomen stonden nog vol in bloei met bloesem. Echt een perfect moment om dit speciale rolletje te gebruiken. De paarse tint geeft de bloesem een extra dromerig effect wat ik persoonlijk heel erg mooi vind.

Ik heb de foto’s rond mei gemaakt en inmiddels zijn we al weer augustus. Ondanks dat wilde ik deze foto’s toch nog graag even delen. Zo krijg je een mooie eerste indruk van hoe de foto’s eruit komen te zien wanneer je dit rolletje gebruikt. Ik ben heel tevreden over hoe mijn foto’s zijn geworden en ik sta te popelen om deze film nog een keer te gebruiken! Ook ben ik van plan nog een uitgebreider artikel over dit speciale fotorolletje te schrijven, zodat je ook goed kan zien wat het rolletje nu allemaal precies kan.

Aanstaande vrijdag ga ik naar Valencia waar ik tien dagen lang lekker ga genieten van mijn vakantie. Uiteraard neem ik genoeg fotorolletjes mee en ook de Lomochrome Purple zit ertussen. Ik ben namelijk best wel benieuwd naar hoe de foto’s wanneer wanneer je dit rolletje gebruikt tijdens straat fotografie.

Wat vind jij van de Lomochrome Purple?

Tini Groen

______________________________________________________________
Camera: Canon A1
Lens: Canon FD 50mm 1.8f & Canon FD 28mm 2.8f
Film: Lomochrome Purple XR 100-400, geschoten op 400ASA

Gerelateerde artikelen

5 reacties

  1. Supergaaf! Vooral die ene foto bij de orchideeënhoeve waarbij dat vlindertje z’n vleugels uit elkaar heeft met die oranje vlekjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.