Logo Analoge Kiekjes Transparant
tini groen, analoge fotografie

Mijn eerste analoge foto’s

Mijn allereerste analoge foto’s schoot ik voor een project voor mijn studie. Ik werkte aan een project voor een vintage en industriële woonwinkel en wilde het vintage sfeertje graag terug laten komen in de foto’s die ik voor hen zou produceren. De timing van mijn vader om mij zijn oude analoge camera cadeau te doen kwam dus ontzettend goed uit.

Een nieuwe wereld

Ik fotografeer al zo’n tien jaar, maar analoge fotografie is toch wel heel andere koek. Ik had mij totaal niet verdiept in de verschillende soorten fotorolletjes die nog op de markt zijn en had geen idee hoe analoge fotografie überhaupt in zijn werk ging. De fotowinkel waar ik mijn eerste twee rolletjes kocht was gelukkig heel behulpzaam. Een medewerker adviseerde mij zowel een kleur als een zwart wit fotorolletje te nemen, zodat ik zelf kon kijken wat ik fijner zou gaan vinden. Ook liet een medewerker mij zien hoe je het rolletje in de camera doet en toen kon mijn eerste analoge ervaring beginnen!

De eerste foto

Het maken van de eerste foto vond ik ontzettend spannend. Hoe zou ik nu weten of de foto er wel goed uit zou komen qua belichting? Mijn camera heeft wel een lichtmeter, maar je weet nooit zeker of zo’n meter na 35/40 jaar nog wel betrouwbaar is. Gelukkig bleek achteraf dat de lichtmeter nog prima functioneert en dit is mijn allereerste analoge foto!
analoge fotografie, analoog, fotoNiet slecht al zeg ik het zelf. En nu hoor ik je denken ‘waarom is hij van de achterkant gefotografeerd?’. Dat is zowel een bewuste als een onbewuste keuze geweest. Het was een bewuste keuze voor mijn project, omdat ik diverse poses wilde vastleggen, maar het was onbewust dat mijn allereerste analoge foto ooit de achterkant van mijn vriend zou zijn, haha! Daar had ik niet echt over nagedacht 😉

In het bos heb ik nog een aantal andere foto’s voor mijn studie project geschoten en dit is het resultaat:
Het volgende shot is helaas iets bewogen en ook onscherp. De beweging komt, omdat ik deze foto waarschijnlijk met een sluitertijd van 1/60 heb geschoten. Dit is eigenlijk net te langzaam om nog uit de losse hand te kunnen fotograferen.analoge fotografie, analoog, fotografieTevens vind ik deze foto een mooi voorbeeld van hoe lastig scherpstellen analoog kan zijn. Zelf ben ik autofocus gewend, omdat ik dus al tien jaar digitaal fotografeer en er gretig gebruik van maak, omdat ik stiekem al maanden een bril moet. Het is dus eigenlijk een beetje vals spelen. Met analoge fotografie leer je niet alleen opnieuw kijken door je lens, maar je bent ook veel bewuster en secuurder bezig met scherpstellen. Althans, ik wel 😉

Analoge selfie

Mijn vriend stond model voor mij vanwege mijn studie project, maar het leek mij ook wel leuk om een analoge foto van ons samen te maken. Helaas was ik mijn statief vergeten en dus heb ik een andere oplossing verzonnen. Ik gaf mijn vriend de camera en liet deze op zichzelf richten. Terwijl hij dat deed stelde ik de lens scherp op zijn gezicht en positioneerde zijn vinger op de ontspanknop van de camera. Vervolgens ging ik naast hem staan en dit is het eindresultaat van de selfie met een analoge camera:
analoge selfie, analoge fotografie, analoogNiet verkeerd toch? Hij is wel iets onderbelicht, maar dat is niet perse storend in deze foto.

Ook heeft mijn vriend nog twee foto’s van mij gemaakt, omdat hij ook wel nieuwsgierig was naar hoe het nou zou voelen om zo’n analoge foto te maken. Met de eerste foto ben ik ontzettend blij, want ik sta er super cute op, haha!
Tini Groen, analoog, analoge foto, analoge fotografie Tini Groen, analoog, analoge foto, analoge fotografie

Zwolle

Met een fotorolletje kan je 24 of 36 foto’s maken en dus bleven er nog wel wat shots over na de foto’s die in het bos gemaakt zijn. Ik nam mijn camera mee naar Zwolle toen we daar een nachtje bij vrienden gingen logeren. Daar heb ik nog een aantal vrij random shots gemaakt, vooral ook om te kijken hoe mijn camera om zou gaan met bepaald licht en andere onderwerpen dan portretten. Toen we in Zwolle aankwamen was het al vrij donker, dus de meeste foto’s zijn helaas wel wat onderbelicht.  Zwolle, analoge foto, analoge fotografie

Enthousiast

Ik ben erg enthousiast over het resultaat van mijn eerste rolletje. De foto’s van mijn vriend zijn mijn favoriet. Het licht valt daar erg mooi en ondanks een lichte lightleak in mijn camera zijn ze allemaal goed gelukt. Ook de laatste foto vind ik erg mooi. Ik houd van het contrast van de silhouette van de boom tegen de kleuren van de schemerende lucht aan.

Inmiddels heb ik al een aantal andere rolletjes volgeschoten die ik snel met jullie zal gaan delen! Ik ben ontzettend enthousiast over analoge fotografie en ik hoop dat ik met mijn blogs mijn kennis en ervaring met jullie kan delen. Ik heb op mijn persoonlijke blog al eens eerder over mijn eerste fotorolletje geschreven. Dit blog was nog een stuk uitgebreider, dus mocht je het leuk vinden, kan je deze hier nog even nalezen 🙂

Welke foto van mijn eerste rolletje is jouw favoriet? Laat het weten in de comments! En fotografeer je zelf ook analoog? Laat dan zeker een link naar je blog achter, dan kom ik even een kijkje nemen! 

Tini Groen

________________________________________________
Camera: Ricoh Auto TSL EE
Lens: Auto Rikenon 50mm F1.7
Film: FujiColor C200

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.