Logo Analoge Kiekjes Transparant
Analoge camera collectie

Mijn analoge camera collectie | 2020

Ik fotografeer nu bijna drie jaar analoog en in die drie jaar heb ik heel wat analoge camera’s verzameld. Inmiddels bestaat mijn analoge camera collectie uit maar liefst 14 camera’s! In dit artikel laat ik je mijn volledige analoge camera collectie zien en vertel ik je kort hoe ik aan de camera ben gekomen, welke camera’s mijn favoriet zijn en welke voornamelijk staan te shinen als decoratie in mijn interieur. Een paar weken geleden heb ik trouwens al een video gedeeld waarin ik mijn hele collectie laat zien. Heb je die gemist? Je kan ‘m hier bekijken

Camera: Kodak six-20 Junior

Kodak-six-20-Junior, analoge camera collectie

Type: Balgcamera
Jaar: 1932 – 1937
Film formaat: 616 of 620 rolfilm

Ik begin bij de allereerste analoge camera van mijn collectie, de Kodak six-20 Junior. Deze camera komt uit een kringloop winkel in Brighton, wat echt een antiek, curiosa en analoge camera walhalla was! Als ik destijds had geweten dat ik een jaar later analoge fotografie serieus zou gaan oppakken, dan had ik nog even wat beter rondgekeken naar alle toffe camera’s die daar in de kringloop lagen. Ik heb deze camera overigens niet zelf gekocht, maar gekregen van een vriend bij wie ik op bezoek was in Brighton. Hij woonde toen nog daar en omdat ik de camera’s zo leuk vond gaf hij mij dit als aandenken aan mijn bezoekje aan Brighton. Echt een top souvenir dus!

Ik heb de camera echter nog nooit gebruikt, ik heb ook geen idee of ie het eigenlijk nog wel doet. Er moet 620 film in de camera en dat wordt niet meer gemaakt. Maar er zijn wel trucjes bekend die ervoor zorgen dat je 120 film kunt gebruiken in camera’s waar 620 film in moet. Maar goed, ondanks dat ik de camera dus nog gebruikt heb staat hij wel te shinen op de plank tussen mijn andere camera’s. En wie weet ga ik hem toch ooit nog eens uit proberen.

Kodak six-20 Brownie C

Kodak Browie E. analoge camera collectie
Type: Box
Jaar: 1953 – 1957
Film format: 620 rolfilm

De volgende camera is de eerste camera die ik zelf heb gekocht bij de industriële en vintage woonwinkel Hardwerk x Fogeltje in Leeuwarden. Zij hebben veel vintage items waaronder ook héél af en toe analoge camera’s. Ik zag deze camera destijds in de winkel staan en vond hem wel leuk als interieur item. Toen ik hem thuis beter bekeek bleek er nog een rolletje in te zetten. Maar ik had toen nog geen idee van analoge fotografie en hoe dat allemaal werkte, dus ik heb het weggegooid. Al denk ik dat er ook niks meer op stond, omdat ik hem vol in het licht opende, haha.

Deze camera is dus wederom meer een interieur item dan dat ik hem ook echt gebruik. En dat zal ie ook blijven, want ik heb nog een zelfde soort camera die in betere staat is. Dus de kans ik groter dat ik die eerder zal gebruiken.

Ricoh Auto TLS EE

Ricoh Auto TLS EE, analoge camera collectie
Type: spiegelreflex
Jaar: 1976
Film format: 35mm film

De volgende camera is eentje die heel erg speciaal is voor mij. Het is namelijk de camera waar mijn liefde voor analoge fotografie mee is geboren én het is de camera waar mijn vader vroeger veel mee heeft gefotografeerd. Hij heeft mij deze camera in 2017 gegeven en sindsdien ben ik helemaal gek op analoge fotografie. De camera is in principe helemaal mechanisch, wat dus betekend dat je hem zonder batterij kunt gebruiken. Alleen als je gebruik wilt maken van de ingebouwde lichtmeter en bijbehorende auto-exposure functie heb je een batterijtje nodig (PX675 1.35v).

Dit is dus de eerste camera die ik echt heb gebruikt om analoog te fotograferen. Tegenwoordig gebruik ik ‘m vrijwel niet meer, omdat hij dus emotioneel heel veel waarde voor mij heeft. Hierdoor durf ik hem eigenlijk niet echt meer te gebruiken, omdat ik bang ben dat ik hem laat vallen en dat ie dan kapot gaat. Maar hij werkt nog volledig en als ik wil dan kan ik hem altijd nog eens gebruiken!

Artikel met foto’s die gemaakt zijn met deze camera: Mijn eerste analoge foto’s 

Canon AV-1

Canon AV1, analoge camera collectie
Type: spiegelreflex
Jaar: 1979
Film format: 35mm film

Omdat ik dus bang was dat de camera die van mijn vader is geweest kapot zou gaan, ging ik op zoek naar een andere camera. Online had ik veel gelezen over Canon AV-1 en AE-1 en beide camera’s leken mij fijn om te gaan gebruiken. Ik plaatste een oproepje op Facebook met de vraag of iemand binnen mijn vrienden en kenniskring toevallig nog eentje had liggen en na een tijdje kreeg ik een bericht van een bekende. Haar ouders zouden nog zo’n soort camera hebben liggen en ze zou het even navragen. Uiteindelijk bleek het dus om deze Canon AV-1 te gaan. Een prachtige SLR camera met een 28mm lens.

Deze camera is volledig gefocust op fotograferen met diafragma prioriteit. Dat wil zeggen dat jij zelf het diafragmagetal kiest en de camera een sluitertijd voor jou bepaalt, passend bij de ISO die je vooraf hebt ingesteld. Zo krijg jij dus altijd de scherptediepte die je wilt, zonder dat je je druk hoeft te maken over de sluitertijd.

Ik vind dit echt een heel fijne camera en ik raad deze ook altijd aan als mensen mij vragen met wat voor camera ze moeten beginnen. Je hoeft bijna nergens op de te letten en dat is gewoon heerlijk. Ik heb deze camera dus ook een tijd lang heel erg veel gebruikt. Maar uiteindelijk wilde ik toch wel wat meer vrijheid met wat betreft de sluitertijd, omdat ik het soms leuk vind om bewust over of onder te belichten. En dus ging ik op zoek naar mijn volgende camera.

Canon A-1

Canon A1, analoge camera collectie
Type: Spiegelreflex
Jaar: 1978 – 1985
Film format: 35mm film

De Canon A-1. En deze camera is mijn absolute favoriet! Hij kan namelijk álles. Diafragma prioriteit, sluitertijdprioriteit, volledig manueel én volledig automatische belichting, alles zit erop en er aan. Daarnaast heeft deze camera ook een heel handig knopje om double exposure foto’s te maken. Al moet ik bekennen dat ik daar nog echt even een keertje mee bezig moet 😉

Ik heb deze camera gevonden via Marktplaats en overgekocht van een meneer die er niets meer mee deed. Er zit een mooie 50mm 1.8 lens bij en op kleine beschadiging bij het batterijcompartiment na ziet ie er ook nog fantastisch uit. Dit is dan ook echt mijn go-to camera. Ik durf wel te zeggen dat sowieso 75% van mijn foto’s met deze camera zijn gemaakt. Hij gaat overal mee naartoe, van vakanties tot aan een rondje wandelen in het bos. En ook zelfportretten mag ik erg graag met deze camera maken, omdat ik hem er zo ontzettend mooi uit vind zien. Echt top voor spiegelselfies dus :p.

Ben je een wat meer gevorderde fotograaf die veel controle wil hebben over het belichten van een foto, dan zou ik een camera als deze echt aanraden. Je kan er veel kanten mee op en ze zijn nog steeds voor een vrij redelijke prijs te vinden 😊

Artikel met foto’s die gemaakt zijn met deze camera: On a roll #1

Kodak six-20 Brownie E

Kodak Brownie C, analoge camera collectie
Type: Box
Jaar: 1947 – 1957
Film format: 620 rolfilm

Dan hebben we wederom een box-camera. Eigenlijk praktisch dezelfde camera als de vorige, maar dan in de E uitvoering. Wat de verschillen precies zijn weet ik niet zo goed, omdat ik deze camera dus ook niet gebruik. Deze camera is van mij opa geweest en heb een keer gekregen tijdens kerst van mijn moeder. Van de beide box-camera’s die ik heb, is de kans het grootst dat ik deze nog een keer echt zal gaan gebruiken. Hij is in een veel betere staat dan de andere versie die ik heb. Daarnaast is het ook wel een leuk idee dat mijn opa hier nog mee heeft gefotografeerd. Misschien binnenkort toch maar eens op zoek naar film voor deze camera 😉

Olympus Trip 35

Olympus Trip 35, analoge camera collectie
Type: Rangefinder
Jaar: 1967 – 1984
Film format: 35mm film

De volgende camera is een super lichte point & shoot camera. Tevens ook mijn eerste P&S camera. Ik was op zoek naar een lichte camera die ik altijd in mijn tas bij mij zou kunnen dragen voor de onverwachte momenten. Tijdens mijn zoektocht kwam ik veel lovende verhalen tegen over de Olympus Trip 35 en dus ben ik op Marktplaats gaan zoeken. Ik kwam er al snel achter dat deze cameraatjes helemaal niet duur waren en best wel goed te krijgen zijn, dus voor nog geen 3 tientjes inclusief verzendkosten had ik binnen een week mijn eerste point & shoot camera.

Maar, ik zal eerlijk zijn. Ik was namelijk een beetje dom. Deze camera heeft in de lens een soort cellen zitten die de belichting meten. Alleen ik dacht dus dat dat een ringflits was :’) Super dom, haha! Dit is namelijk een camera zonder ingebouwde flits, en daar had ik niet echt op gelet toen ik onderzoek deed naar een point & shoot camera.

Nog iets waar ik achter kwam nadat ik hem ging gebruiken is dat deze camera een soort rangefinder is. Hij heeft namelijk een zone-focus systeem. Dat houdt in dat jij zelf de lens moet instellen op een bepaalde afstand om de scherpte te bepalen. Dit is dus iets wat ik regelmatig vergat, waardoor de focus dus niet helemaal lekker is.

Lang verhaal kort, het is echt een prima camera, maar gewoon niet eentje die geschikt is voor mij en ik heb ‘m dan ook al een tijdje niet meer gebruikt.

Artikel met foto’s die gemaakt zijn met deze camera: Valencia (Halverwege het artikel)

Minolta Hi-Matic AF2

Minolta-Hi-Matic AF2, analge camera collectie
Type: Point & Shoot
Jaar: 1981
Film format: 35mm film

En dan een point en shoot camera waar ik helemaal dol op ben! Dezelfde camera heb ik ooit gekocht voor mijn vriend als cadeautje via Marktplaats. Maar toen zijn eerste rolletje terug kwam van de HEMA was ik zó verrast door de scherpte dat ik ‘m zelf ook wilde hebben. En dus ging ik op zoek naar mijn eigen Minolta Hi-Matic AF2. En toevallig vond ik er eentje in mijn eigen stad, Leeuwarden, bij de winkel Van Oud naar Goud. Een zaakje waar mensen een soort stelling kunnen huren om eigen spulletjes te verkopen. De eigenaar van deze zaak heeft ook regelmatig analoge camera’s te koop en net op het moment dat ik kwam kijken lagen er nog twee Minolta Hi-Matics. Ik kocht diegene die ik er het mooist uit vond zien en tot op de dag van vandaag ben ik er nog enorm blij mee.

Het is echt een favoriet geworden en ik heb ‘m vrij vaak bij me wanneer ik naar vrienden ga. Hij is niet super klein, maar wel heel erg licht waardoor je hem makkelijk in je tas mee kan nemen. De camera heeft een ingebouwde flits en je kan zelf de ISO instellen van 100 tot en met 400. Het is een echte point en shoot en heeft twee focusgebieden, namelijk portret en landschap. Door de ontspan licht in te drukken bepaalt de camera wat de afstand van je onderwerp is en kan je door middel van een groen lampje in de viewfinder zien welk focusgebied hij kiest.

Ik heb al veel mooie foto’s met deze camera mogen maken en doordat ie gewoon 2 AA batterijen gebruikt weet ik zeker dat ik er nog jarenlang plezier van ga hebben.

Artikel met foto’s die gemaakt zijn met deze camera: On a roll #3 (Boven de foto’s staan vermeld welke gemaakt is met de Minolta Hi-Matic AF2) 

Canon EOS 50E

Canon EOS 50E, analoge camera collectie
Type: Spiegelreflex
Jaar: 2000
Film format: 35mm film

De Canon EOS 50E is mijn go-to camera wanneer ik betaalde portret fotografie doe. Ik ben meer dan 10 jaar een digitale fotograaf geweest en heb in die 10 jaar veel portret- en fashionfotografie gedaan. Analoog doe ik dit ook, het enige waar ik soms mee struggelde was de scherpte. Soms is scherpstellen namelijk best wel tricky, vooral in donkere omstandigheden. En dus ging ik op zoek naar een analoge camera mét autofocus! Al heel snel kwam ik erachter dat Canon ook analoge EOS camera’s heeft gemaakt en dat de huidige EF lenzen van Canon hier nog steeds op passen. Omdat ik digitaal ook met Canon fotografeer was de keuze om te zoeken naar een analoge EOS camera dan ook snel gemaakt.

Er zijn héél véél analoge EOS camera’s geproduceerd door Canon. Een aantal wat simpelere uitvoeringen, maar ook uitvoeringen met een groot aanbod aan instellingen. Uiteindelijk is mijn keuze dus gevallen op de Canon EOS 50E en ik ben er nog elke dag heel erg blij mee. De camera is makkelijk in gebruik, omdat de meeste knoppen er hetzelfde uitzien als bij de huidige digitale versies. Daarnaast is het super handig dat alle EF lenzen van Canon erop passen. Zelf gebruik ik altijd de plastic fantastic 50mm F1.8, welke ideaal is voor portetten. In de toekomst zou ik er ook nog wel graag een 24-70mm F2.8 lens bij willen.

Oh ja, en deze camera heb ik overgekocht van iemand via het Analoge Fotografie Forum.

Artikel met foto’s die gemaakt zijn met deze camera: Eerste indruk Canon EOS 50E

Canon Canonet 28

Canon Canonet 28, analoge camera collectie
Type: Rangefinder
Jaar: 1971
Film format: 35mm film

Dan een camera die ik wederom nog nooit gebruikt heb, de Canon Canonet 28. Deze camera heb ik gekregen van een toenmalige collega die ook veel met analoge fotografie deed. Ik heb de camera nog nooit gebruikt, omdat er geen batterijen meer voor te krijgen zijn. Ik heb wel het één en ander geprobeerd, maar ik krijg hem niet aan de praat. Er schijnt online wel een soort van adapter of ander trucje met batterijen te zijn waardoor je hem weer kunt gebruiken, maar daar heb ik mij niet echt in verdiept. Omdat dit ook weer een rangefinder type camera is, denk ik ook niet dat ik hem in de toekomst nog echt ga gebruiken. Rangefinders zijn simpelweg gewoon niet echt mijn ding. Voor nu staat deze camera in ieder geval wel heel erg mooi als interieur item op de plank 😉

Konica C35

Konica C35, analoge camera collectie
Type: Rangefinder
Jaar: 1968
Film format: 35mm film

De Konica C35 is wederom een camera die ik heb gekregen! Ik vind het altijd super leuk wanneer mensen hun huis opruimen, nog een oude camera tegenkomen en dan aan mij denken. Deze camera heb ik gekregen van de buren van mijn schoonouders. Ook deze camera is weer rangefinder en ook voor deze camera geldt dat er geen batterijen meer voor worden gemaakt. Wel kan je weer een soort adapter gebruiken of een trucje toevoegen, maar, tja, ik heb daar persoonlijk niet zoveel zin in. Dus ook deze camera staat vooral mooi te wezen in onze woonkamer.

FujiFilm DL-270 Zoom

Fuji-DL-270-zoom, analoge camera collectie
Type: Point & Shoot
Jaar: 1994
Film format: 35mm film

Deze camera is bijzonder voor mij, niet omdat hij zelf zo bijzonder is, maar meer vanwege het verhaal wat erachter zit. Deze camera kocht ik namelijk voor 2,50 in een kringloop in Leeuwarden en er bleek nog een rolletje in te zitten. Dit rolletje was zelfs nog niet helemaal vol, dus ik heb er nog 3 shots mee kunnen maken voordat ik hem naar de HEMA bracht voor ontwikkeling. Ik had natuurlijk geen idee hoe lang het rolletje al in de camera zat toen ik hem vond, maar toen ik eenmaal de negatieven had opgehaald kon ik gelijk zien dat er nog van alles op stond.

Tijdens het inscannen bleken er voornamelijk vakantie foto’s op te staan en omdat er ook herkenbare foto’s van mensen opstonden ben ik via Facebook op zoek gegaan naar de eigenaren. Het bericht is uiteindelijk meer dan 400x gedeeld en na ongeveer een week heb ik contact kunnen krijgen met familieleden van de mensen die op de foto’s stonden. Ondanks dat het niet heel bijzondere foto’s waren, vonden ze het ontzettend leuk dat ik de moeite had genomen om ze op te sporen. Ik heb de negatieven naar ze toegebracht en als bedankje kreeg ik een paar dagen een grote bos bloemen, echt ontzettend lief!

De camera heb ik wel gewoon gehouden, want ze hadden ‘m niet voor niets naar de kringloop gebracht, haha. Maar ik heb er nog 1x foto’s mee gemaakt, maar die waren niet zo heel bijzonder. Het scherpstellen gaat niet altijd helemaal goed, waar je snel wazige foto’s hebt. Grote kans dat ik deze camera binnenkort weer terug naar de kringloop breng (aapje emoji).

Micro 110

micro 110, analoge camera collectie
Type: Point & Shoot
Jaar: circa 1990
Film format: 110 pocket film

Een goede vriend van mij heeft een eigen winkel, Hardwerk x Fogeltje, en hij had een tijdje geleden een camera collectie overgekocht van iemand. In deze collectie zat ook een mega voorraad aan oude micro film camera’s. Super simpele camera’s die je, wanneer je ‘m niet gebruikt, als sleutelhanger aan je sleutelbos kan doen. De Micro 110 camera noemen ze ook wel ‘coin box camera’, omdat je er dus muntgeld in kan bewaren als je hem niet gebruikt.

De camera zelf is súper simpel en heeft enkel 1 sluitertijd. Inmiddels heb ik deze camera 1x gebruikt en dat ging niet zonder slag of stoot. Het duurde eventjes voordat ik door had hoe dat ding nou eigenlijk werkte, haha. Het resultaat? Een aantal zeer wazige foto’s en vooral veel mislukte shots 😂

Ik heb nog een pakje 110 film liggen, dus ik hoop dat het mij de volgende keer iets beter af gaat. Overigens lijkt het mij leuk om ook een video op te nemen over hoe deze camera precies werkt, dus mocht je dat willen zien, laat dit dan zeker even weten in de reacties onder mijn blog.

Agfa Isola 1

Agfa Isola 1,analoge camera collectie
Type: rangefinder / viewvinder
Jaar: 1956 – 1959
Film format: 120 rolfilm

En dat komen we bij de allerlaatste camera van mijn analoge camera collectie en dat is de Agfa Isola 1. Een viewfinder/ rangefinder / zonefocus achtige camera met slechts 2 sluitertijden. Deze camera is van de opa van Dwayne (mijn vriend) geweest en hij dacht dat ik hier nog wel eens mee zou kunnen. Ik schiet eigenlijk (nog) geen middenformaat film, maar desondanks heb ik de camera al wel een aantal keer gebruikt. Het is namelijk een perfecte camera om 35mm film mee te schieten door middel van een adapter. Lekker experimenteel, wat ik zelf super leuk vind. Ik heb de camera nu al een tijdje niet gebruikt, maar nu ik dit aan het schrijven ben, heb ik eigenlijk wel zin om er weer eens een rolletje doorheen te halen.

Artikel met foto’s die gemaakt zijn met deze camera: Redscale fotografie

En dat was het dan, mijn volledige analoge camera collectie. Ik hoop dat je het leuk vond om dit artikel te lezen óf dat je het leuk vond om de video de bekijken. Het lijkt me leuk om meer video’s in combinatie met geschreven blogs te maken, dus als je nog leuke ideeën hebt, laat het zeker even weten.

En nu ben ik wel benieuwd naar jouw analoge camera collectie! Want welke camera’s heb jij allemaal? Laat het weten in de reacties!

Tini Groen

Gerelateerde artikelen

2 reacties

  1. Ik heb nu weer 1,3 batteryen besteld, maar weet niet meer voor welke camera’s, ik heb er 460 stuks

    Is n ramp uitzoeken welke het weer was

    Gr frans

  2. Dag Tini. Wat ’n leuke enthousiaste site heb je. Zelf ben ik oud maar heb heel erg veel analoog gefotografeerd. (Tegenwoordig digitaal, natuurlijk). Tegenwoordig doe ik erg veel zaken weg, ik stik van de reisartefacten die ik via Marktplaats aan geïnteresseerden tracht te verkopen. Het ook een aardige collectie oudere analoge camera’s. Omdat ik in Hongarije en Tsjechië heb gewerkt heb ik ook oudere camera’s uit het oostblok, waaronder fraaie Russische kopieën van de Leica. Groot probleem is dat kopers het spotgoedkoop willen kopen, ik wil er de waarde voor hebben. Nu hoop ik niet dat je mij gaat smeken om te kopen want dan doet zich no doubt voornoemd probleem voor.
    Ik begrijp dat iedereen dit straks kan lezen. Die moeten maar Marktplaats in de gaten houden want ga het op termijn (digitaal) fotograferen en aanbieden.

    Je bent ook dol op oude auto’s. Jammer dat ik geen beeld kan meesturen ander had ik iets fotografisch naar je gemaild, ’n auto of bloem of…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.