Logo Analoge Kiekjes Transparant
fotoboek fotofabriek

Analoge Kiekjes in een fotoboek | Review

In 2017 begon ik met analoge fotografie, maar pas in 2018 werd mijn liefde hiervoor pas echt heel groot. Ik heb dan ook heel wat rolletjes gevuld met zowel prachtige als mislukte foto’s. Toen Fotofabriek aan mij vroeg of ik een fotoboek van hen wilde reviewen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Dit was het perfecte moment om al mijn favoriete analoge kiekjes van 2018 te bundelen in een mooi boek.

Fotofabriek

Fotofabriek is een online website waar je onder andere fotoboeken, wanddecoratie, kaarten, kalenders en allerlei soorten diverse foto prints kan bestellen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en met hun eigen software maak je gemakkelijk en snel je eigen fotoboek of ander fotoproduct naar wens.

Ontwerp opties

Ik mocht een hardcover a4 fotoboek uittesten en vulde deze met tientallen van mijn favoriete foto’s uit 2018. Je kan het boek zelf vormgeven en dat kan je op twee manieren doen. Via de eigen on- of offline software van Fotofabriek of via InDesign/ Photoshop waarna je je eindbestand als PDF upload naar hun PDF-uploader. Ik koos er voor om met hun eigen offline software een fotoboek te ontwerpen. Dit wordt namelijk ook door henzelf aangeraden, dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan 😉

Fotoboek ontwerpen

De software download je via de website en na het installeren kan je direct aan de slag met vormgeven. Het programma is heel overzichtelijk en werkt super makkelijk. Tevens zijn er tekstballonnetjes welke je voorzien van handige tips. Om te voorkomen dat je dubbele foto’s in je album krijgt worden reeds gebruikte foto’s voorzien van een groen vinkje, echt super handig! Ik ga niet te diep in op alle mogelijkheden qua vormgeven, maar je kan onder andere kiezen uit pagina sjablonen, speciale effecten toevoegen aan je foto’s, achtergronden instellen en natuurlijk tekst toevoegen.

Uiteraard, als vormgever zijnde, heb ik zelf mijn eigen pagina’s ontworpen en geen gebruik gemaakt van sjablonen en dergelijke. Persoonlijk vind ik de sjablonen namelijk altijd verschrikkelijk, maar ik kan er nu niet over oordelen, want ik heb ze niet bekeken, haha. Na het vullen van de pagina’s heb ik het boek besteld en drie dagen later had ik ‘m al in huis. Super vlot!

Voorbeeld en video

Wat ik persoonlijk trouwens een leuke feature van Fotofabriek vind is dat wanneer je klaar bent met ontwerpen je in je email een link vind naar een digitaal exemplaar van je fotoboek. Zo kan je hem inkijken en eventueel doorsturen naar anderen om te laten zien. Handig om even te kijken of het eindresultaat is wat je er van verwacht.

Ook krijg je in je mail een linkje naar een video waarin ze laten zien hoe ze je omslag drukken. Of het daadwerkelijk ook jouw omslag is, of dat het er in gemonteerd is weet ik natuurlijk niet, maar het idee is wel grappig. Check hier mijn video.

Het eindproduct

Zoals ik net al zei had ik het fotoboek al snel in huis. Maar ik maakte de verpakking open en schrok een beetje van de cover. Aii, ondanks dat ik het boek voor het afronden nog had gecontroleerd heb ik blijkbaar toch een klein foutje gemaakt in de vormgeving. Tijdens het passend maken van de foto op de voorkant heb ik waarschijnlijk ergens op gedrukt waardoor de verhouding is versprongen. Mijn coverfoto is daardoor iets uit verhouding.

fotoboek fotofabriek

In principe is dit een gevalletje eigen schuld dikke bult, maar misschien zou er in de software een pop-up naar voren kunnen komen wanneer een afbeelding uit zijn verhouding wordt getrokken. Wie weet kunnen dit soort kleine foutjes dan worden voorkomen. Maar goed, , behalve mijn eigen foutje ziet de cover er goed uit! Hij glanst mooi en voelt stevig aan.

fotoboek fotofabriek

De omslag is netjes afgewerkt aan de binnenkant en ook de titel op de rug is mooi gecentreerd. Wel zou ik persoonlijk iets meer ruimte nemen wanneer je de rug zwart wilt houden met in het midden een tekst. Het is nu wel mooi gecentreerd, maar aan beide kanten is wel een deel van de omslagfoto’s te zien. Het is maar een kleinigheid, maar de perfectionist in mij had dit het liefst perfect zwart gezien zonder overlapping.

fotoboek fotofabriek

De binnenkant

Ook de binnenkant van het boek ziet er goed uit. Het papier is niet super stevig, maar gewoon standaard papier wat je bij ieder fotoboek zou verwachten. De binding ziet er netjes uit en de pagina’s blijven ook prima staan zonder dat je deze vast hoeft te houden. Je kan er ook voor kiezen om het boek zo te laten binden dat de pagina’s altijd plat liggen. Kies dan voor de optie “vlakliggende binding”. Persoonlijk vind ik dit een onnodige optie, tenzij je je boek ter display neerlegt.

fotoboek fotofabriek

Het eerste wat mij opviel bij het bekijken van de foto’s is de scherpte. Alle foto’s zijn super scherp! Ik was echt positief verrast hoe goed de scherpte tot zijn recht komt, dit heb ik wel eens anders meegemaakt bij fotoboeken en prints. Ook de kleuren zien er goed en mooi uit.*

fotoboek fotofabriek
fotoboek fotofabriek
fotoboek fotofabriek

Eindoordeel

Het fotoboek van Fotofabriek ziet er prachtig uit, is van goede kwaliteit en het bestelproces is dusdanig makkelijk én snel dat ik het iedereen zou aanraden. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de overige producten van Fotofabriek en denk dat ik in de toekomst wel vaker daar zal bestellen. De prijs, (vanaf) €22,99 voor een A4 hardcover met 22 gevulde pagina’s is goed in verhouding met de kwaliteit.

fotoboek fotofabriek

Ik ben erg blij met mijn fotoboek en vind het vooral leuk dat ik nu mensen ook mijn foto’s van 2018 in tastbare vorm kan laten zien. Vroeger werden foto’s natuurlijk altijd afgedrukt, maar ondanks dat ik analoog fotografeer laat ik toch echt te weinig foto’s ook daadwerkelijk afdrukken. Een keer per jaar een boek met mijn favorieten foto’s laten drukken lijkt mij daarom een goed idee!

fotoboek fotofabriek

Ik ben benieuwd of jij je foto’s wel vaker laten drukken. Bundel je het dan ook samen in een fotoboek zoals ik heb gedaan? Of laat je losse prints maken? Let me know in de comments hieronder! 🙂

Tini Groen

______________________________________________________________
De foto’s uit het fotoboek zijn met diverse camera’s en filmrolletjes gefotografeerd. Check mijn Instagram of stuur een berichtje als je een foto gezien hebt waarvan je de specificaties wilt weten 🙂

Deze blogpost is in samenwerking met Fotofabriek tot stand gekomen.

*Let er wel op dat de kleuren uit een fotoboek nooit 100% overeen komen met wat je op je laptopscherm, tablet of telefoon ziet. Wil je dit wel dan heb je gekalibreerd scherm nodig, maar over het algemeen zal het verschil niet extreem groot zijn. Sterker nog, een gemiddeld persoon die niet veel fotografeert of in de vormgeving zit zal het waarschijnlijk nooit opvallen 😉

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.