Logo Analoge Kiekjes Transparant
laatste rol 2019

On a roll #4: Het laatste rolletje van 2019

In mijn terugblik van twee weken geleden schreef ik dat er nog één rolletje van 2019 bij de ontwikkelcentrale lag. Inmiddels heb ik het rolletje opgehaald en ingescand. Ik was al weer een beetje vergeten wat ik er allemaal mee heb vastgelegd. Het bleken wat herfstkiekjes en foto’s van mijn kat, Nuka, te zijn.

Niet veel bijzonders eigenlijk, maar toch leuk om even te delen. De foto’s zijn namelijk wederom gemaakt met mijn 35mm adapter. Deze adapter zorgt ervoor dat ik 35mm film in een 120 film camera kan stoppen. Dit resulteert in foto’s die het gehele negatief vullen, inclusief het deel van de sprocket holes. Meer weten over hoe je deze techniek zelf kan toepassen? Check dan even dit artikel waarin ik een uitgebreide uitleg geef over deze adapter ? Hier komen de foto’s!

 

herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019

Dit was een foto van mijn kerstboom. Zoals je ziet was het alleen echt veel te donker binnen, dus op een paar minuscule lichtvlekjes na zie je eigenlijk niets ?

herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019
herfst/winter 2019

En dat waren ze al weer! Ik heb nog een beetje moeite met het maken van een goede compositie, omdat ik niet goed kan zien wat er nu echt op het beeld van. Deels komt dit uiteraard doordat je met een kleiner beeld fotografeert. Hierdoor valt de helft van je compositie sowieso al weg. Maar daarnaast speelt het mee dat het geen spiegelreflex camera is. De zoeker van de camera bevindt zich boven de lens en dit zorgt ervoor dat het beeld wat je door de zoeker ziet in werkelijkheid een fractie hoger ligt dan van het beeld dat vastgelegd wordt op de film. Dit wordt ook wel een parallax effect genoemd. Het vergt dus nog een beetje oefening om mijn beelden van een mooie compositie te voorzien.

Ondanks de soms wat gekke composities vind ik de beelden er wel weer tof uit zien. Alleen de newton ringen op de scans zijn een beetje jammer, maar ik moet nog even een fijne techniek vinden om de negatieven goed te kunnen inscannen. Oefening baart kunst! Ik vind het fotograferen met de adapter nog steeds heel interessante beelden opleveren, dus ik ga het dit jaar ongetwijfeld nog veel vaker gebruiken!

Heb jij al eens gefotografeerd met een 35mm film adapter? Zo ja, link de foto beneden in de comments! Ik vind het namelijk heel erg leuk om andermans analoge kiekjes te bekijken ?

Tini Groen

______________________________________________________________
Camera: 
Agfa Isola 1
Lens: 
72.5mm f/11 (vaste lens)
Film: 
FujiColor C200
Scanner: Canon Canoscan 9000F Mark II 
Locatie: Leeuwarden

Volg mij op Instagram & Pinterest

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.