Logo Analoge Kiekjes Transparant
#filmfeb, filmfeb, film february, film februari, analoge fotografie, analoog, analoge kiekjes

Film Februari deel 1| #FilmFeb 2019

Eigenlijk zijn we al halverwege februari, maar toch deed ik vandaag pas de ontdekking dat er een Film February initiatief bestaat onder de hashtag #filmfeb. Deze hashtag is in leven geroepen door Jason Avery. Iedere dag in februari wordt er een film fotografie gerelateerde vraag gesteld waar film liefhebbers op kunnen reageren wanneer ze zoeken naar de hashtag #filmfeb op Twitter of Instagram. Jason heeft dit initiatief bedacht zodat we van elkaars ervaringen kunnen leren. Echt een prachtig initiatief als je het mij vraagt!

Helaas ben wel een beetje laat op dit leuke film fotografie feestje, maar dat mag de pret uiteraard niet drukken. Het leek mij tof om de vragen van Film Februari te delen op mijn blog, zodat jullie over mijn eigen ervaringen en ideeën kunnen lezen. Ik heb Analoge Kiekjes opgericht met de gedachte dat andere mensen daardoor ook kunnen leren over film fotografie, dus dit sluit mooi op elkaar aan. Vandaag ga ik de eerste veertien vragen met jullie delen, want om nu gelijk 28 vragen in een artikel te delen leek mij een beetje teveel van het goede 😉 Anyway, laten we beginnen!

Van welke films wordt je enthousiast, omdat je ze dit jaar gaat gebruiken?

Dat zijn er op dit moment twee voor mij, namelijk Revolog en Cinestill. Ik heb van Revolog nog een rolletje Kosmos liggen en van Cinestill een rolletje 800 Thungsten. Naar beide ben ik erg nieuwsgierig. Revolog staat bekend om hen experimentele film. Afgelopen jaar heb ik al een rolletje Kolor 200 volgeschoten, waarvan je de resultaten hier kan zien. Ik was toen erg positief, dus ik hoop dat Kosmos mij ook positief gaat verassen.

Ook Cinestill ben ik enorm nieuwsgierig naar. Ik heb prachtige resultaten met deze film gezien op het gebied van avond fotografie en low light situaties. Ik hoop dat ik met Cinestill ook zulke prachtige resultaten kan behalen.

cinestill, revolog Kosmos, analoge fotografie, filmfeb, #filmfeb

Spaar je voor een nieuwe camera dit jaar? Zo ja, welke?

Hmm, ik weet het nog niet zo goed. Op het moment ben ik eigenlijk wel vrij verzadigd wat camera’s betreft. Ooit als ik echt geld teveel heb dan zou ik nog wel graag een Canon F1 of een Canon EOS-1V willen. Die laatste is de allerlaatste professionele film camera die Canon op de markt heeft gebracht en daar ben ik stiekem wel nieuwsgierig naar.

De Canon F1 zou ik puur alleen willen, omdat je dan ook vanaf boven kan scherpstellen in plaats van alleen normaal door de zoeker te kijken. Het deel boven de zoeker kan er namelijk af worden geschoven. Zo zou je dus makkelijk laag bij de grond kunnen fotograferen, zonder dat je jezelf in onmogelijke bochten hoeft te wringen.

Wat is je favoriete app voor film fotografie?


Die heb ik niet! Ik lees dat heel veel fotografen gebruik maken van lichtmeter apps en dergelijke, maar ik niet. De lichtmeters in mijn analoge camera’s werken allemaal nog goed, dus ik heb niet zo’n app nodig. En verder zou ik niet zo goed weten welke film fotografie apps er zijn. Ik vind het persoonlijk niet zo nodig om overal maar een app voor te hebben.

Investeer je in fotografie merchandise? Zo ja, laat een foto zien.

Nog niet! Ik ben stiekem al wel heel lang aan het zoeken naar een Nederlandse webshop die film fotografie enamel pins aanbied, maar tot nu toe nog niets gevonden. Alleen in Amerika lijken de pins verkrijgbaar te zijn, maar die verzendkosten zijn me wat te duur.

Verder heb ik ooit bijna een Polaroid shirtje gekocht in een kledingwinkel. Uiteindelijk heb ik die niet gekocht, omdat ik zelf geen Polaroid camera heb, dus ik vond niet dat ik dan het recht had om zo’n shirt te dragen. Dat komt een beetje door bandshirts. Ik kan me namelijk heel erg irriteren aan mensen die bandshirts dragen en wanneer je ze vraagt naar hen favoriete nummer ze geen idee hebben waar je het over hebt. Ik wil dat dus voorkomen door film fotografie shirts te gaan dragen met merken of camera types waar ik zelf niks mee heb 😉

Wat was de allereerste film die je ooit hebt gebruikt? Heb je de negatieven nog?

Dat was een heel simpel rolletje Fujicolor C200. Ik heb de negatieven nog en ik vind ze werkelijk waar magisch. Je kan alle foto’s hier bekijken, want ik heb destijds een groot deel van mijn eerste rolletje hier gedeeld 🙂

negatieven, filmfeb, film februari, film february, negatives, film fotografie

Wat is je grootste film gerelateerde fotografie ramp?

Hmm, echt een ramp kan ik het niet noemen, maar het was wel jammer. Ik heb namelijk de laatste zeven shots van mijn rolletje Revolog Kolor verpest, omdat ik een flitser heb gebruikt. Ik dacht dat ik door had hoe ik de waardes moest instellen, maar achteraf gezien was dit dus niet zo. Die zeven shots zijn dus gewoon helemaal wit geworden, omdat het zo gigantisch overbelicht was.

O! En ik heb al twee keer per ongeluk een rolletje van mijn vriend gesaboteerd.. (Sorry Dwayne!) De eerste keer was toen hij een nieuwe Minolta x700 had gekocht en zijn eerste rolletje had ingeladen. Terwijl hij shots van de natuur en mij maakte viel het mij op dat wanneer hij naar het volgende frame ging, zijn terugspoelslinger stil bleef staan. Normaal als je naar het volgende frame gaat dan spoelt die terugspoelslinger mee. Doordat dit niet gebeurde gingen we twijfelen of het rolletje wel goed was ingeladen. Alleen het controleren kon helaas niet in een donkere ruimte, dus we hebben de rol terug gespoeld, opnieuw ingeladen en de eerste paar frames opnieuw geschoten. Dit resulteerde in een double exposure van ongeveer vijf frames. Hieronder een van de resultaten van dat rolletje.

fotografie blunder, filmfeb, #filmfeb, film february, double exposure

En nu hoor ik je denken; “En de tweede keer dan?” De tweede keer had ik per ongeluk zijn camera mee genomen in plaats van mijn eigen. Maar in zijn camera zat een rolletje met maar 24 exposures. Ik was er van overtuigd dat ik mijn camera met 36 exposures mee had, dus toen hij na 24 shots ineens wat moeilijker verder wilde spoelen, zette ik wat meer druk. Heeft uiteindelijk geresulteerd in een afbeelding met maar liefst 4 dubbele exposures over elkaar heen. Pas toen ik thuis was ging er een belletje rinkelen dat ik de verkeerde camera mee had. Achteraf ben ik blij dat ik niet nog meer shots heb gemaakt, want het is natuurlijk echt geluk geweest dat de camera dit heeft overleefd en dat er intern niets is afgebroken..

Hoe ga je dit jaar je film fotografie vaardigheden verbeteren?

Oefenen, oefenen, oefenen. Ik denk dat dat ook het enige is waarmee je je fotografie kan verbeteren. Trial and error. Ook wil ik wat meer een eigen stijl gaan bepalen. Ik fotografeer nu vaak van alles en heb niet echt een vast onderwerp. Maar het liefst zou ik veel meer fashion film fotografie willen doen, want dat is wat ik zelf het tofst vind om te maken.

Wat inspireert jou om te fotograferen met film?

Voornamelijk rust. Ik krijg namelijk ontzettend veel rust van analoog fotograferen. Ik neem veel meer tijd, kijk beter naar composities en neem meer genoegen met fouten. Soms heb ik ook dagen dat ik juist gewoon fotografeer zonder er überhaupt over na te denken, gewoon omdat het kan. Ik merk dat ik met analoge fotografie de perfectie heel makkelijk kan loslaten en simpelweg vrijer fotografeer en er ook meer van geniet.

Ik fotografeer ook al meer dan tien jaar digitaal. Voorheen schoot ik digitaal vaak heel veel extra shots, gewoon om er zeker van te zijn dat er een goede tussen zou zitten. Door analoge fotografie doe ik dit niet meer. Ik ben digitaal ook meer mijn rust gaan pakken. Ik kan het perfectionisme meer loslaten en ik merk dat dit nu ook in mijn digitale fotografie aan het veranderen is.

Welke film fotografie accessoire kan jij niet zonder?

Een stofkwastje voor mijn negatieven. Stof is echt mijn grootste vijand sinds ik analoog fotografeer. Met name tijdens het scannen van film. Heb je alles zorgvuldig stofvrij gemaakt, is er toch nog een minuscule deeltje wat ik over het hoofd heb gezien. Met een stofkwastje haal ik dit soort deeltjes makkelijk weg. Eigenlijk zou ik nog eens een blaasbalgje moeten aanschaffen. Dat werkt nog beter volgens mij.

Verder heb ik eigenlijk niet zoveel film fotografie accessoires. Ik heb genoeg aan een camera, een lens en een rol film.

Heb je een ooit een verborgen pareltje gevonden in een setje negatieven?

Ja! Kort geleden nog zelfs. Recentelijk zijn mijn ouders gescheiden en ik heb toen grotendeels de collectie met negatieven en fotoalbums gekregen om te digitaliseren. Op deze manier heeft straks iedereen alle foto’s en kan er nooit ruzie ontstaan over wie wat mag hebben qua foto’s. Tijdens het bekijken van negatieven kwam ik ontzettend veel baby- en kinderfoto’s tegen van mijn broer en ik. Het verborgen pareltje wat ik daar tussen vond was een foto van mijn broer en ik samen. We staan zo intens vrolijk op de foto en mijn schattige handje om zijn schouders is echt té lief! Dit was voor mij echt een verborgen pareltje.

verborgen pareltje, dia, filmfeb, #filmfeb

Welke film fotografie projecten heb je voor dit jaar gepland?

Ik heb eigenlijk best wel veel plannen. Zo heb ik in ieder geval nog drie series in mijn hoofd die ik echt dit jaar wil gaan uitwerken. Welke series dat zijn ga ik nu nog niet verklappen, want ik wil graag dat het geheim blijft, totdat ik het echt gemaakt heb en ga publiceren.

Naast deze series wil ik ook nog heel graag een film fotografie expositie organiseren waar ik mijn eigen werk tentoon stel. En tot slot zou ik dit jaar heel graag mijn eerste eigen rolletje willen leren ontwikkelen.

Welke drie film fotografen inspireren jou het meest?

Lastig! Ik ben niet heel bekend met bekende fotografen. Ik ben echt zo iemand die juist wat de minder bekende fotografen volgt. Op Instagram ben ik in ieder geval enorm fan van Peggyshootsfilm, Satellite June en Chichic.

Peggy maakt heel erg artistieke fashion foto’s. Ik vind iedere foto weer een feestje om naar de kijken en ik haal ook zeker inspiratie uit haar. Satellite Juni maakt heel mooie verhalende foto’s met een cinematic, prachtig sfeertje. Daarnaast maakt ze ook regelmatig zelfportretten waar ik enorm van onder de indruk ben. En Chichic maakt eigenlijk alleen maar foto’s van bloemen. En ik ben een sucker voor bloemen, dus heeft verder niet echt uitleg nodig, haha!

Hoe bewaar jij je film en wat is je huidige voorraad?

In de koelkast! Ik woon in een appartement waar het vooral in de zomer al heel snel heel warm kan worden, ik bewaarde daarom altijd mijn film al in de koelkast, voordat ik wist dat dit ook echt de beste manier is. Het schijnt dat film wat over datum is zelfs het beste in de vriezer bewaard kan worden, maar zelf doe ik dat niet.

Op dit moment bestaat mijn voorraad uit:
– 3 rolletjes Lomochrome Purple 100-400
– 2 rolletjes Lomochrome Color 800
– 1 rolletje Revolog Kosmos 200
– 1 rolletje Cinestill 800T
– 1 rolletje Kodak 200 uit 2002

Als je een camera kon daten, welke zou je dan kiezen en waarom?

Een Hasselblad 500C/M. Gewoon om eens te kijken waarom iedereen zo lyrisch is over Hasselblad. Of een Leica M trouwens. Beetje hetzelfde verhaal, gewoon om te kijken waarom iedereen het zo’n fantastische camera vind. Beide camera’s zijn echt ver boven mijn budget, dus ik denk niet dat ik er ooit een ga kopen, maar ik zou wel eens zo’n camera willen daten om te kijken of het dus zo fantastisch is als iedereen beweerd 😉

Dit waren de eerste veertien vragen van Film February 2019!

Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen wat mijn antwoorden waren en dat je er eventueel wat aan hebt gehad. Ik vond het beantwoorden in ieder geval wel heel erg leuk. Het geeft wel een leuk beeld van wat voor type fotograaf ik ben en wat ik nog van plan ben op het gebied van film fotografie.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, laat het gerust weten in de comments en dan geef ik je graag antwoord! En ik zou het wel tof vinden als je zelf een vraag uit het lijstje kiest om te beantwoorden in de comments! Wie weet kan ik nog van jou leren en daarnaast vind ik het leuk om te lezen hoe anderen omgaan met film fotografie 🙂

Tini Groen
Gerelateerde artikelen

3 reacties

 1. Over die apps gesproken:

  Gewoon.Niet.Lichtmeten.Met.Een.App.

  Waarom zou je ook?

  Zelf gebruik ik mijn losse lichtmeter(s) steeds vaker. In camera lichtmeting werkt in 99% van de gevallen prima, maar mijn Mamiya C330 heeft dat bijvoorbeeld niet. En in sommige gevallen wil je ook opvallend licht meten in plaats van gereflecteerd licht.

  Apps zijn onnauwkeurig en onbetrouwbaar.

  Ik gebruik wel een paar appjes: eentje van Massid Dev met ontwikkeltijden en deergelijke, of een appje met tijden van zonsop- en -ondergangen bijvoorbeeld.

  1. Ik begrijp ook niet dat mega veel film fotografen apps voor lichtmeters aanraden. Het kan gewoon niet accuraat zijn.. Mocht een lichtmeter in de camera echt niet werken dan is er altijd nog de sunny 16 of in mijn geval een dslr die het werk kan doen, haha :p

   Zonsopgangen en zonsondergang zit standaard in mijn iPhone klokje dus mega handig!

 2. Nee, die apps pretenderen van alles, maar doen het uiteindelijk nooit echt goed. Sterker nog: je dslr gebruiken als lichtmeter is ook niet altijd optimaal, omdat je dan TTL meet met een andere camera, ander brandpunt, et cetera. Gaat vaak goed, maar zeker niet altijd… en het voordeel van een losse lichtmeter is dat je (bij een portret, mijn ding) ook de licht- en schaduwkant van het gezicht kunt meten, bijvoorbeeld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.