Logo Analoge Kiekjes Transparant
revolog kolor 200, revolog, revolog film

Kleurrijke foto’s met special effect film Revolog Kolor 200

Als er iets is wat ik heel tof vind aan fotograferen met film dan is het wel de onvoorspelbaarheid. En als ik die onvoorspelbaarheid zelf nog net een stukje groter kan maken door te werken met een (voor mij) nieuwe en speciale film dan doe ik dat graag! Een tijdje geleden was ik op zoek naar nieuwe films om uit te proberen en toen kwam ik terecht op de website Analogue Wonderland waar een wereld voor mij open ging wat betreft experimentele en special effect film emulsies.

Eigenlijk had ik mijn hele winkelmandje wel vol willen gooien, maar helaas liet mijn rekening dat destijds niet toe. Na heel lang twijfelen besloot ik uiteindelijk om twee rolletje van Revolog te bestellen. Een klein merk dat special effect film emulsies ontwikkelt. Ze hebben op dit moment een collectie met maar liefst 12 verschillende effecten. Ik koos zelf voor de rolletjes Kosmos 200 en Kolor 200.

Ik koos ervoor om eerst Kolor 200 uit te proberen, een rolletje met regenboogkleuren effect, en ik moet zeggen dat ik enorm enthousiast werd toen ik het resultaat tevoorschijn zag komen tijdens het inscannen. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar de gelukte foto’s hadden allemaal een prachtige dromerig kleuren effect! Hieronder een indruk van hoe foto’s eruit kunnen komen te zien wanneer je Revolog Kolor 200 gebruikt.

Zoals je kunt zien heb ik zowel natuurshots als een aantal portretten geschoten. Ik wilde namelijk even kijken hoe de film zou uitpakken met verschillende onderwerpen. Ik had verwacht dat ik de film vooral mooi zou vinden voor natuurshots, maar ik moet zeggen dat ik heel positief verrast ben over het effect op portret foto’s. Het geeft het een lekker dromerig sfeertje.

Wat mij tijdens het scannen opviel is hoe de film uitpakt onder verschillende lichtomstandigheden. Het effect van de kleuren wordt intenser wanneer je de film onderbelicht en milder wanneer je de film overbelicht. Wil je dus een iets subtieler effect dan kan je het beste de film ietsjes overbelichten.

Eindoordeel

Ik vind dit een topfilm! Je fotografeert gewoon zoals je gewend bent, maar geeft je foto’s net even een beetje extra door het leuke kleureffect. Ik vind het tof dat je ook een beetje zelf kunt bepalen of het effect heel duidelijk is of juist iets subtieler door te spelen met belichting. Ik denk dat wanneer je vaker een rolletje gebruikt je snel doorhebt hoe je het optimale uit het effect kan halen. Wat mij mij wel opviel is dat een grootste gedeelte van de foto’s een blauw effect heeft. Het zou kunnen dat dit toevallig bij mij zo is, omdat bijna 10 foto’s waren mislukt (door mijn eigen fout met een flitser) en net die mislukte foto’s andere tinten hadden, maar het is wel iets wat mij opviel.

Ik houd heel erg van experimenteren tijdens fotografie en het gebruiken van dit soort speciale rolletjes draagt daar wel aan bij. Uiteraard heb ik nog het tweede Revolog rolletje met een ander effect, maar ik weet nog niet zo goed waarvoor ik die wil gaan gebruiken.

Gebruik jij weleens film emulsies met een special effect? En zo ja, welke is je favoriet?

Tini Groen

______________________________________________________________
Camera: 
Canon A1
Lens: 
Canon FD 50mm 1.8 & 28mm 2.8
Film: 
Revolog Kolor200

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.