Logo Analoge Kiekjes Transparant
analoge fotografie basis, analoge camera's, verschillende analoge camera's, soorten analoge camera's, analoog, analoge kiekjes

10 verschillende soorten analoge camera’s

Wanneer je net met analoge fotografie begint zal je in het begin heel veel verschillende soorten camera’s voorbij zien komen. En net als met digitale camera’s hebben ze allemaal een eigen functie. In dit artikel behandel ik 10 verschillende soorten analoge camera’s en leg ik uit waar ze voor dienen.

Balg

Een balg camera is een camera die je kunt invouwen. In het Engels wordt dit een foldingcamera genoemd. Dit type camera is ontworpen om extreem dun te zijn zodat je hem makkelijk mee kunt nemen. De lens van de camera is zo ontworpen dat deze teruggetrokken kan worden in de camera. Een groot nadeel van dit type camera is dat ze erg gevoelig zijn voor lichtlekken. Dit heeft vooral te maken met slijtage van de balg.

Persoonlijk vind ik balg camera’s erg mooi om te zien en ik heb er dan ook zelf eentje in mijn collectie. Echter dient hij meer als sieritem in mijn interieur, want ik heb er nog nooit daadwerkelijk foto’s mee gemaakt.


Afbeelding via: www.vintagecameralab.com

Box

Ik denk dat iedereen wel eens een box camera heeft gezien. Het is een van de eerste camera’s die echt toegankelijk werd voor het grote publiek en veelvuldig is gebruikt. De camera is vrij simpel en doosvormig. Er zit een lens het midden met een vast brandpuntsafstand. De meeste box camera’s hebben een sluitertijd van 1/50. Na ieder shot moet de rolfilm handmatig worden doorgedraaid. De zoeker van deze camera geeft een gespiegeld beeld en er zit er vaak een aan de bovenkant en eentje aan de zijkant voor het maken van staande en liggende foto’s.

Zelf heb ik twee box camera’s. Een daarvan is van mijn opa geweest en nog in perfecte staat. Echter heb ik deze nog niet gebruikt, maar ik ben wel heel nieuwsgierig naar wat voor beelden eruit zullen komen.


Afbeelding via: www.vintagecameralab.com

Instant

Een vrij populaire analoge camera en vooral bekend onder de naam Polaroid is de instant camera. Een instant camera is een camera waarbij het beeld dat je schiet direct uit de camera komt en wordt ontwikkelt. Na enkele minuten is de foto al volledig zichtbaar. Instant camera’s gebruiken een speciaal type film waar een ontwikkelaar in zit verwerkt waardoor de foto direct wordt ontwikkelt na het belichten.

Sinds een paar jaar zijn instant camera’s weer helemaal terug van weggeweest en er worden ook weer nieuwe modellen gemaakt. Zelf ik heb recent de nieuwste Fujifilm Instax Square SQ6 gekocht. Toch lijkt het mij ook tof om ooit nog eens een echte oldskool Polaroid camera in mijn bezit te hebben.


Afbeelding via: www.oldtimecandy.com

Panorama

Een panorama camera zorgt ervoor dat je meer zichtbaar krijgt op je film dan met een normale camera. De beelden zijn extra breed en daardoor erg geschikt voor mooie landschapsopnames.


Afbeelding via: www.mir.com

Pinhole

In het Nederlands wordt dit type camera ook wel een gaatjes- of speldenprikcamera genoemd. De naam ‘ pinhole’ verklapt eigenlijk alles over deze camera. Het is een camera waar in plaats van een lens een klein gaatje wordt gebruikt. De scherpte van de foto hangt af van de grootte van het gaatje en de afstand tussen het gaatje en de film. Hoe kleiner het gaatje, hoe scherper het beeld. Het nadeel van deze camera is dat er lange sluitertijden gebruikt moeten worden. Maar een voordeel van deze camera is dat je hem wel heel eenvoudig zelf kunt bouwen en dus heel goedkoop is. In principe heb je niet meer nodig dan een lege schoenendoos en een filmrolletje.


Afbeelding via: kaitlynr-photography.blogspot.com

Point & Shoot

Of in het Nederlands ook wel ‘richt en schiet‘ of ‘mik en klik’ genoemd. Deze camera’s zijn erg compact, omdat ze geen spiegel bevatten en de zoeker niet aan de lens vastzit. Zowel de belichting als het scherpstellen wordt automatisch gedaan. Vandaar de term point & shoot, omdat je dus alleen maar hoeft te kijken en te klikken. Voordeel van dit type is dat ze enorm makkelijk in gebruik zijn. Daarnaast zijn ze ook een stuk goedkoper dan de gemiddelde analoge camera. Ook wegwerpcamera’s vallen onder het type point&shoot.

Zelf heb ik ook een point&shoot en gebruik deze voornamelijk voor de snelle foto’s tussendoor op bijvoorbeeld feestjes. Daarnaast is ie lekker compact waardoor hij altijd wel in mijn tas past. Hierdoor heb ik vrijwel altijd een analoge camera mee voor een shot.


Afbeelding via: www.rolleiclub.com 

Range-Finder

Een Range-Finder (meetzoeker) camera heeft een splitsingszoeker met een gesplitst beeld. De camera gebruikt een aparte zoeker om mee te richten. Dit type camera heeft geen spiegel en als je de lens van de camera afhaalt zie je de sluiter. De afstandsmeter wordt belicht door een lichtvenster aan de voorkant van de camera dat vervolgens met je lensbeeld op je zoeker wordt geprojecteerd. Door de twee afbeeldingen samen te voegen stel je je foto’s scherp. Range-Finder camera’s zijn compact en werken heel stil waardoor ze vooral geliefd zijn bij straatfotografen.

Zelf heb ik helaas nog niet gefotografeerd met een Range-Finder camera en dus hoop ik dat zo goed mogelijk heb uitgelegd hoe deze camera werkt. Ik heb het gevoel dat je een Range-Finder camera pas echt goed gaat begrijpen wanneer je er zelf een aantal rolletjes mee hebt volgeschoten.


Afbeelding via: www.kenrockwell.com

 SLR

Zoals te lezen in een vorige artikel, waarin ik de verschillende termen in analoge fotografie beschrijf, staat SLR voor Single Lens Reflex, oftewel een spiegelreflex camera. Dit type camera heeft een uitgebreid sluiter- en spiegelmechaniek en wanneer je door de lens kijkt wordt het licht door de spiegel naar boven gereflecteerd. Vervolgens gaat het door het (penta)prisma waardoor het omgekeerde beeld rechtop wordt gezet en dit zorgt ervoor dat je het onderwerp precies voor je ziet zoals deze uiteindelijk op ook op de film en dus je uiteindelijke foto wordt vastgelegd.

SLR camera’s zijn ontzettend accuraat en (afhankelijk van het type) volledig handmatig in te stellen. Ook zijn er veel losse lenzen voor dit type camera beschikbaar. Zelf heb ik drie SLR camera’s en ik vermoed dat dit ook het meest gebruikte type is dat vandaag de dag nog door veel fotografen wordt gebruikt. Zelfs professionele fotografen gebruiken nog regelmatig een analoge SLR, omdat je met digitaal niet altijd het gewenste resultaat kunt bereiken.


Afbeelding via: www.vintagecameralab.com

Stereo

Een stereo camera gebruikt twee lenzen en maakt tegelijkertijd twee foto’s van net iets andere standpunten. Wanneer je de foto bekijkt met een speciale stereo bril krijgt deze een 3D effect. Waarschijnlijk heb je als kind wel eens een brilletje opgehad met een rood en een blauw glas waarmee je plaatjes kon bekijken die dan 3D werden. Met een stereo camera bereik je dus precies datzelfde effect.

Je kunt ook zelf een stereo camera bouwen van twee dezelfde camera’s met twee dezelfde lenzen. Misschien dat ik daar ooit nog eens een artikel aan ga wijden, maar mocht je nieuwsgierig zijn kan je altijd even Googelen op DIY 35mm stereo camera


Afbeelding via: www.vintagecameralab.com

TLR

Een Twin Lens Reflex camera is een camera met twee gelijke lenzen. De bovenste lens is om scherp te stellen en de onderste lens gaat naar de filmrol en zorgt er dus voor dat het beeld wordt vastgelegd. Over het algemeen zijn TLR camera’s middenformaat, maar er zijn ook uitzonderingen die 35mm film gebruiken en dus kleinbeeld zijn. Een nadeel van TLR camera’s is dat de lenzen vrijwel niet gewisseld kunnen worden.

Ik zou graag nog eens een TLR camera in mijn eigen collectie willen hebben. Ik vind ze er niet alleen heel erg mooi uitzien, maar ben ook nieuwsgierig naar hoe ze precies werken.

TLR, analoog, camera, analoge camera
Afbeelding via: www.vintagecameralab.com

Nog meer soorten

Dit waren de 10 verschillende soorten analoge camera’s die ik vandaag graag wilde behandelen op mijn blog. Natuurlijk zijn er nog wel een aantal andere types, maar deze tien worden over het algemeen vandaag de dag nog regelmatig gebruikt.

Ondanks dat ik zelf nog geen pro ben op het gebied van de diverse soorten analoge camera’s, hoop ik dat je met deze basis informatie al weer een stukje meer hebt geleerd. Toen ik zelf net begon met analoge fotografie had ik geen idee welke soorten er allemaal bestonden en het duurde wel even voor ik uiteindelijk precies wist waar welke camera goed voor is.

En waar ik nu wel benieuwd naar ben is welke soorten camera’s jij allemaal hebt en welke daarvan jij het meeste gebruikt? Laat een reactie achter in de comments, want ik ben erg benieuwd!

Tini Groen

Gerelateerde artikelen

6 reacties

 1. Hé Tini,

  Kom per toeval op je verhaal terecht, los van Insta 🙂 Leuke manier om ‘soorten’ camera’s onder te verdelen. Je zou ook uit kunnen gaan van soorten film. Kleinbeeld, middenformaat, halfkleinbeeld, polaroid…

  Zelf heb ik een paar analoge kleinbeeldspiegelreflexen. Maar het meest gebruikt is mijn (middenformaat) TLR, de C330 van Mamiya. Fotografeert heel fijn, en geeft prachtige resultaten. Ik laat ‘m je graag ’n keer zien. Maar die uitnodiging stond al 🙂

  1. Hey Erik, wat leuk! Er komt inderdaad ook nog een artikel over kleinbeeld, middenformaat etc, maar daarvoor moet ik mij nog iets meer in die types verdiepen 🙂

   De uitnodiging ga ik zeker nog een keer op in! Alleen jammer dat we allebei aan de andere kant van het land wonen, haha!

   1. Er gaat een wereld voor je open. Pas maar op dat je niet verslaafd raakt aan analoog fotograferen. Oh wacht, dat advies komt denk ik al te laat 😉

    En wat die uitnodiging betreft: er is vast een keertje een moment dat één van ons richting andere kant van het land moet om wat voor reden dan ook.

 2. Fijn om over de verschillende soorten te lezen,
  ben zelf een aantal jaar geleden begonnen met film
  Eerst polaroid (SX-70).
  maar vond dit op het laatste te duur, en ben dan naar middenformaat gegaan. heb toen een goedkope Yashica A gevonden (40€) die ik nog heb, en dan de Yashica mat 124G die ik spijtig genoeg heb verkocht! Heb ook nog een Bronica ETR gehad maar was wat aan de zware kant en ongemakkelijk voor mee te nemen.
  Dan naar 35mm gegaan en daar heb ik redelijk wel wat SLR’s voor gebruikt. Enige dat overblijft is mijn Nikon F100 en vorig jaar heb ik een rangefinder gekocht (Leica M4-P) wat een heel ander gevoel geeft dan met een SLR. ontwikkel ook alles zelf van film, kleur en zwart-wit.

  1. Polaroid vind ik ook tof! Maar dat wordt inderdaad echt ontzettend snel heel duur.. Wel jammer dat je die Yashica verkocht hebt, gebruikte je hem te weinig? Zelf ontwikkelen doe ik nog niet, maar wil het wel heel graag leren. Ik denk dat ik binnenkort maar gewoon eens moet beginnen met een zwart wit rolletje, want volgens mij is dat het eenvoudigst om mee te beginnen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.