analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje, afstudeerproject

Afstudeerproject met analoge fotografie

Nog niet zo heel lang geleden ben ik afgestudeerd aan de opleiding Communication & Multimedia Design. Tijdens mijn afstudeerproject heb ik gebruik gemaakt van analoge fotografie. Op mijn persoonlijke blog kun je alles lezen over mijn afstudeerproject, maar op dit blog ga ik wat dieper in op de foto’s die ik heb gemaakt. 

Dit was de eerste keer voor mij dat ik serieuzere analoge portretten vastlegde en dat vond ik best wel spannend. Maar toen de foto’s terugkwamen van het lab was ik ontzettend positief verrast! Natuurlijk zaten er een stuk of wat mislukte foto’s tussen, maar er zaten ook een aantal prachtige plaatjes bij. Ik maakte een selectie van de beste foto’s en deze heb ik gebruikt voor mijn project.

Eigen shirt Hardwerk x Fogeltje

Ik voerde mijn afstudeerproject uit bij Hardwerk x Fogeltje, een industriële & vintage woonwinkel in Leeuwarden. Naast woonitems verkopen sinds een aantal maanden ook kleding. Niet alleen van bestaande merken, maar ze zijn ook bezig met het ontwikkelen van een eigen kledinglijn die voornamelijk zal bestaan uit t-shirts. De designs van deze shirts zullen worden ontworpen door jonge kunstenaars en/ of designers zodat zij een mooi podium krijgen voor hun werk.

Het eerste shirt is inmiddels geproduceerd en deze is ontworpen door Maarten Dikken. Ik maakte analoge foto’s ter promotie van de shirts voor op de social media kanalen en webshop van Hardwerk. Hieronder de drie uiteindelijke foto’s van het eerste eigen shirt van de Hardwerk x Fogeltje collectie!

analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje

De middelste foto is echt mijn favoriet! Hij is haarscherp en het ontwerp komt heel mooi naar voren. Wat ik merk is dat ik bij analoge fotografie nog wel iets meer mag spelen met de achtergrond en het model. Op de laatste foto staat het model vrij dicht tegen de muur aan, waardoor hij niet echt los van de achtergrond komt. Wanneer ik het model een meter van de muur af had laten poseren was de achtergrond mooi onscherp geweest, waardoor het model dus los komt te staan van de achtergrond.

Bestaande merken

Naast het shirt van Hardwerk’s eigen collectie heb ik ook een aantal shots gemaakt van shirts van de reeds bestaande merken; Barong Temple en The Stray Club.
Niels Halma, analoge kiekjes, barong temple analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje

Bewerking

Tijdens het inscannen van de foto’s viel het mij op dat er een drietal foto’s een groene kleurafwijking hadden. Dit heeft te maken met de kleurtemperatuur van de foto. Waarschijnlijk is het licht net iets anders in de camera gevallen dan bij de andere foto’s wat zorgde voor een verschil in kleurtemperatuur. Bij een digitale camera is dat makkelijk te verhelpen door je witbalans aan te passen, maar met analoge fotografie kan dit niet.

Hoewel ik van mening ben dat je analoge foto’s niet extreem moet nabewerken in Photoshop (anders verliest het naar mijn mening de charme van het analoog fotograferen) heb ik deze kleurafwijking wel achteraf gecorrigeerd. Mede omdat de foto’s ook geplaatst zullen worden op de website, dus een juiste kleurtemperatuur was een must. Hieronder een voorbeeld van de correctie. Links de foto zoals deze uit de scan is gekomen en rechts de uiteindelijke versie met kleurcorrectie.

Niels Halma, analoge kiekjes, barong temple

Vergelijking analoog met digitaal

Tijdens de shoot had ik mijn digitale camera ook meegenomen voor extra shots voor op de webshop. Het leek mij wel tof om een analoge en digitale versie naast elkaar te zetten om de verschillen te zien. Links is analoog, rechts is digitaal. Ik denk dat dit wel bewijst dat de kwaliteit van analoge fotografie zeker niet slechter is dan digitale fotografie. Persoonlijk heeft de analoge foto mijn voorkeur, omdat ik deze zachter vind ogen.

analoge kiekjes, hardwerk x fogeltje

Verschil in camera

Ik heb inmiddels meerdere analoge camera’s en ik was zeer nieuwsgierig naar het verschil in kwaliteit. Daarom heb ik na het officiële werk voor mijn afstudeerproject nog een aantal vrije foto’s gemaakt. Ik wilde de Ricoh Auto TSL EE die ik van mijn vader kreeg graag vergelijken met mijn Canon A1 die ik eigenlijk speciaal voor het project had gekocht. Ik had namelijk het vermoeden dat de Canon A1 een stuk scherper zou zijn. Hieronder vier vrij werk portretten waar het verschil toch wel vrij duidelijk zichtbaar is. De linker foto’s zijn gemaakt met de Ricoh en de rechter met de Canon A1.

Jill Jellema, analoge kiekjes, Rengerspark, Leeuwarden Annika, analoge kiekjes

Alle vier foto’s zijn gemaakt met een 50mm lens, met een sluitertijd van 1/125 en diafragma F1.8. Het enige verschil is het type film. Links FujiColor c200 en rechts Kodak Portra 160. Eigenlijk zou ik in beide camera’s dezelfde film moeten stoppen om het verschil echt goed te kunnen zien, want nu is het nog niet heel duidelijk. Wel lijkt de Ricoh een fractie meer onscherpte te hebben zo op het eerste gezicht.

Tot slot heb ik nog een gekke laatste foto die ik heb geschoten met de Ricoh toen ik mijn rolletje even snel vol wilde schieten zodat alles voor de deadline nog kon worden ontwikkelt. Ik weet niet hoe, maar ik heb op de een of andere manier per ongeluk een panorama met een half double exposure overlap geschoten. Heel gek, maar ook heel tof!

double exposure, analoge kiekjes

Afgestudeerd! 

En dat waren ze dan, de analoge foto’s die ik heb geschoten voor mijn afstudeerproject! Dit was slechts een heel klein onderdeel van mijn afstudeerproject, maar ik vond het supertof dat ik dit überhaupt in mijn project hebben kunnen verwerken. Ik fotografeerde toen amper een paar weken analoog en alles was nog heel nieuw, wat het zowel heel leuk als een beetje eng maakte. Ik heb wel momenten gehad dat ik mijzelf afvroeg of het wel goed genoeg zou zijn en niet beter alles toch oud en vertrouwd digitaal kon doen, maar ik ben echt heel tevreden over de resultaten en ben blij dat ik het lef gehad heb om voor analoog te kiezen.

Mocht je aan het begin van dit blog niet op de link naar mijn persoonlijke blog geklikt hebben om alles over mijn afstudeerproject te lezen, dan kan je alsnog hier klikken. Dan krijg je een mooi beeld van wat mijn project precies heeft ingehouden. 🙂

Ik ben erg benieuwd wat jij van de foto’s vindt! Laat in de reacties weten welke foto jouw favoriet is 🙂

Tini Groen

______________________________________________________________

T-shirt foto’s:
Camera:
Canon A1
Lens:
Canon FD 50mm 1.8
Film:
Kodak Portra 160

Vrij werk foto’s:
Camera: Ricoh Auto TSL EE

Lens: Auto Rikenon 50mm F1.7
Film: FujiColor C200

P.S. Een dikke shoutout naar Niels voor het model staan in de t-shirts!
En een shoutout naar Jill en Annika voor het model staan voor het vrije werk 🙂 

Gerelateerde artikelen

2 reacties

  1. Ik studeer fotografie & beeldcommunicatie, en ik moet een essay schrijven over analoge fotografie. Super leuk om te lezen dat je je eindproject met analoge fotografie gemaakt heb. Hele mooie foto’s ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.