Logo Analoge Kiekjes Transparant
zwart-wit, negatief

Mijn eerste zwart-wit rolletje!

Ik heb een haat-liefde verhouding met zwart-wit fotografie. Aan de ene kant vind ik het prachtig vanwege de contrasten, maar aan de andere kant mis ik toch al snel wat kleur in de foto. Daarom kies ik er met digitale fotografie vaak pas achteraf voor om een kleurenfoto eventueel om te zetten naar zwart-wit. Toch wilde ik met analoge fotografie zwart-wit wel een kans geven. 

En dat viel niet tegen! Ik werd zowel aangenaam verrast als een beetje teleurgesteld. Toch had de teleurstelling meer te maken met het feit dat de foto zelf mislukt was, dan dat het met de keuze van zwart-wit te maken had. Van de 36 opnames die ik heb gemaakt, zijn er namelijk vier beelden verloren gegaan. Nog eens vier andere beelden hebben vreemde witte lichtvlekken. Maar al met al zaten er gelukkig nog genoeg mooie kiekjes tussen!

Afsluitdijk

Mijn vader en ik reden op een random zondagmiddag naar de Afsluitdijk om even lekker uit te waaien. Het weer was prachtig en leverde de volgende foto’s op.
afsluitdijk, analoge fotografie, analoog, analoge kiekjes, fotografie, zwart-wit

Contrast

Ik ben gek op mooie shots waarin bomen en lucht een mooi contrast vormen. Helaas zijn veel van deze foto’s mislukt, maar deze twee hebben het wel gered.
analoge kiekjes, analoge fotografie, boom, contrast, zwart-wit

Lichtvlekken

De volgende foto’s hebben helaas allemaal lichtvlekken, maar toch wilde ik ze delen. Mijn kat Nuka lijkt net een geest op de eerste foto, haha! Op de tweede foto mist de hele bovenkant, maar gelukkig is zijn eigenwijze blik wel ontzettend mooi in beeld gekomen. Tot slot een foto van mij en mijn vriend, helaas ook met veel lichtvlekken, maar toch is het niet heel storend op deze foto. Ik vind het persoonlijk wel kunstzinnig!
Nuka, analoge kiekjes, analoge fotografie, kat, ragdoll, zwart-wit, lightleak, lichtlek liefde, analoge kiekjes, analoge fotografie, zwart-wit, lightleak, lichtlekIk weet niet zeker waardoor de lichtvlekken zijn ontstaan. Eerst vermoedde ik dat het misschien te maken had met het ontwikkel proces, maar op een forum voor analoge fotografie werd mij verteld dat dit ook een lichtlek in mijn camera zou kunnen zijn. Wat ook nog een optie zou kunnen zijn is dat er iets mis is met het sluitergordijn van mijn camera. Maar hier kom ik pas achter als ik de camera binnenkort even helemaal ga controleren. Dit kan ik nu helaas niet doen, omdat er al weer een nieuw rolletje in zit. Eigenlijk had ik de camera vooraf even moeten controleren op eventuele mankementen, maar hier had ik helemaal niet bij stilgestaan door mijn enthousiasme 😉

Tot slot nog een cliché zelfportret in een spiegel. Niet bijzonder, maar vond hem wel leuk om te delen 🙂
analoog zelfportret, zelfportret, tini groen, analoge kiekjes, analoge fotografieZoals ik aan het begin al schreef ben ik niet heel erg fan van zwart-wit fotografie, maar toch vind ik deze foto’s best mooi. Wel merkte ik tijdens het fotograferen dat ik soms wel dacht van ‘shit was het maar een kleuren rolletje..’ Ook kwam ik erachter dat zwart-wit film bijna nergens op dezelfde dag nog ontwikkeld kan worden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat zwart-wit nog met de hand wordt gedaan en kleur inmiddels een geautomatiseerd proces is. (Maar pin mij er niet op vast, want dit is een gedachte die ik heb en ik weet het dus niet helemaal zeker 😉 ) 

Al met al ben ik heel tevreden met het resultaat. Wel blijft mijn voorkeur nog steeds kleur, maar toch denk ik dat ik nog wel eens vaker voor een zwart-wit rolletje ga kiezen.

Wat vind jij van zwart wit fotografie? Ben je er wel of geen fan van en waarom? 

Tini Groen

______________________________________________________________
Camera: Ricoh Auto TSL EE
Lens: Auto Rikenon 50mm F1.7
Film: Ilford HP4 PLUS 125

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.